EPS: prvi ugovor s komercijalnim 'prozjumerom'

Autor: B.O. Objavljeno: 05.04.2022. 🕜 09:03 Lokacija: Beograd (Srbija)

Gruner Serbian postaje kupac-proizvođač električne energije

Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila je prvi ugovor s komercijalnim kupcem s vlastitom proizvodnjom električne energije ('prozjumerom') iz obnovljivih izvora. 

Naime, EPS je 30. ožujka s tvrtkom Gruner Serbian iz Vlasotinca sklopio ugovor o potpunoj opskrbi s neto obračunom za razdoblje od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023. godine. Gruner Serbian je postavio sunčanu elektranu na krovu proizvodnog objekta, snage 500 kW. 

Priključenjem te sunčane elektrane, kupac-proizvođač koristit će proizvedenu električnu energiju za vlastitu potrošnju, a višak će isporučivati u elektroenergetski sustav, javlja EPS

EPS je potpisao i ugovore s kućanstvima koja su podnijela zahtjeve za sklapanje ugovora o potpunoj opskrbi s neto mjerenjem i o tome je odmah obavijestio operatora distribucijskog sustava Elektrodistribuciju Srbije. 

Sljedeći korak je priključenje elektrane na elektroenergetski sustav, što je obveza operatora distribucijskog sustava u roku od pet dana od zaključenja ugovora. 

Nakon priključenja, u sljedećih pet dana, operator upisuje krajnjeg kupca u Registar kupaca–proizvođača, koji tako stječu status kupca s vlastitom proizvodnjom električne energije. 

TAGOVI