Svjetska vjetroenergetika bogatija za gotovo 94 GW

Autor: B.O. Objavljeno: 06.04.2022. 🕜 08:40 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Snaga vjetroelektrana sada iznosi 837 GW, što je povećanje od 12 posto u odnosu na 2020. godinu

Snaga kopnenih (onshore) i pučinskih (offshore) vjetroelektrana u svijetu lani bila je uvećana za 93,6 GW. Ukupna snaga svjetskih vjetroelektrana sada iznosi 837 GW, što je povećanje od 12 posto u odnosu na 2020. godinu. 

Ako se pak promatra njihova snaga, riječ je o drugoj najboljoj godini za vjetroenergetiku dosad. 

U novom Svjetskom izvješću o vjetru (Global Wind Report 2022), koje je objavilo Svjetsko vijeće za vjetroenergiju (GWEC), ističe se kako se to uvećanje snage treba učetverostručiti do konca ovog desetljeća, ako svijet želi spriječiti da globalne temperature rastu više od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske razine te doseći klimatsku neutralnost do 2050. godine.

 

Poziv na buđenje 

Dva najveća svjetska tržišta, Kina i Sjedinjene Američke Države, u prošloj godini su izgradile manje novih onshore vjetroelektrana - 30,7 GW, odnosno 12,7 GW. 

Naprotiv, druge regije bilježe rekordne brojeve. Naime, Europa, Latinska Amerika te Afrika i Bliski istok povećali su snagu novih kopnenih vjetroelektrana za 19 posto, 27 posto, odnosno čak 120 posto. 

K tomu, izvijestio je GWEC, za pučinske vjetroelektrane 2021. je bila najbolja godina dosad. Jer, snaga offshore vjetroelektrana koje su lani bile puštene u pogon iznosila je 21,1 GW, što je tri puta više nego godinu ranije. Na velika kineska postrojenja u tom dijelu vjetroenergetike otpadalo je 80 posto tog rasta. Kina je tako pretekla Ujedinjenu Kraljevinu, postavši najveće svjetsko tržište pučinskih vjetroelektrana, promatrano po ukupnoj snazi. 

"Vjetroenergetika nastavlja rasti i davati rezultate, ali ubrzavanje tog rasta na razinu koja je potrebna za dostizanje klimatske neutralnosti i postizanje energetske sigurnosti zahtijevat će novi, proaktivniji pristup politika širom svijeta... Posljednjih 12 mjeseci trebalo bi poslužiti kao veliki poziv na buđenje da moramo odlučno krenuti naprijed i prijeći na energetske sustave 21. stoljeća koji se temelje na obnovljivim izvorima", izjavio je Ben Backwell, izvršni direktor GWEC-a.

power and energy masters

TAGOVI