Križevci: sunčane elektrane za šest javnih zgrada

Autor: B.O. Objavljeno: 21.04.2022. 🕜 08:44 Lokacija: Križevci

Snaga sunčanih elektrana je 265 kW, a procijenjena vrijednost njihove gradnje je dva milijuna kuna

Križevci su jedan od partnera na projektu 'One Sun Connecting North and South' zahvaljujući kojem će se na šest javnih zgrada u tom gradu postaviti sunčane elektrane. Projekt je pripremila Regionalna energetska agencija (REA) Sjever

Riječ je o zgradi Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole Vladimir Nazor, sportske dvorane OŠ Ljudevita Modeca te nove sportske dvorane. 

Snaga tih sunčanih elektrana iznosit će 265 kW, a procijenjena vrijednost njihove gradnje je dva milijuna kuna, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca

Nove sunčane elektrane sufinancirat će se iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma. 

Pored Grada Križevaca, ovaj projekt obuhvaća 18 partnera iz Hrvatske i jednog partnera iz Norveške. Prema očekivanjima, projekt kreće u lipnju te bi trebao trajati ukupno 24 mjeseca.

 

Tehnička dokumentacija 

"Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi projekata, kao i partnerima iz Regionalne agencije Sjever. Napominjem kako je ovo samo dio napora koje radimo u cilju očuvanja okoliša i energetske samodostatnosti, mnogi projekti su u tijeku i vjerujemo kako ćemo do 2030. doista postati energetski neovisan grad", istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn

Valja istaknuti da je Križevcima ovo treći projekt ove godine odobren za sufinanciranje iz Norveškog financijskog mehanizma. 

Naime, početkom ožujka Grad Križevci uspješno je osigurao osam milijuna kuna za dva projekta kojima će se napraviti potrebna tehnička dokumentacija za eksploataciju geotermalne bušotine Križevčanka – 1 te provesti planirana probna eksploatacija za potrebe hidrodinamičkih i laboratorijskih ispitivanja kako bi se utvrdile karakteristike ležišta i utvrdili parametri potrebni za izradu Elaborata o rezervama.

power and energy masters

TAGOVI