Sunčana elektrana na obali Vrbasa

Autor: B.O. Objavljeno: 21.04.2022. 🕜 09:35 Lokacija: Banja Luka (Bosna i Hercegovina)

Hidroelektrane na Vrbasu žele graditi sunčanu elektranu nizvodno od HE Bočac

Tvrtka Hidroelektrane na Vrbasu iz Mrkonjić Grada planira gradnju sunčane elektrane Ada polje na lijevoj obali rijeke Vrbas, približno dva kilometra nizvodno od brane HE Bočac

Snaga te sunčane elektrane, objavljeno je na stranicama tvrtke Hidroelektrane na Vrbasu, iznosi 9,26 MW te bi ona trebala proizvoditi 11,75 GW h električne energije godišnje. Procijenjena vrijednost ulaganja je približno 77,2 milijuna kuna (20 milijuna KM). 

V.d. direktora Hidroelektrana na Vrbasu Goran Milanović tijekom sastanka s ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić i načelnikom općine Mrkonjić Grad Draganom Vođevićem, koji je održan jučer, naglasio je kako fotonaponski moduli mogu pružiti uravnoteženu proizvodnju električne energije, posebice ljeti, tijekom nižeg vodostaja. 

Golić je dodala kako će Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a Hidroelektranama na Vrbasu pružiti maksimalnu podršku u okviru svojih nadležnosti.

 

Plutajući otpad 

Osim toga, izvijestilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a, na tom sastanku se razgovaralo o problemu plutajućeg otpada koji se sakuplja u akumulaciji HE Bočac. 

Milanović je obavijestio ministricu kako je trenutačno stanje zadovoljavajuće i da je poseban naglasak u čišćenju stavljen na lokaciju Crna rijeka. 

Ministrica je pak istaknula kako se problem plutajućeg otpada mora rješavati sustavno, u cijelom slivu Vrbasa. Jer, najveći dio otpada dolazi iz federalnih općina u gornjem toku rijeke, a zadržavanje, čišćenje i dalje upravljanje ovim otpadom financiraju subjekti iz RS-a.

TAGOVI