Beč širi mrežu sunčanih elektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 25.04.2022. 🕜 07:58 Lokacija: Beč (Austrija)

Suncem i subvencijama protiv energetske ovisnosti te, primjerice, do struje za električna vozila

Beč nastavlja ulagati u širenje mreže sunčanih elektrana te do 2025. glavni grad Austrije želi upeterostručiti proizvodnju električne iz Sunčeve energije. 

Zahvaljujući pojednostavljenoj administraciji, povećanju subvencija i ugradnji novih fotonaponskih sustava, njihova ukupna snaga već se povećala za više od 50 posto u svega godinu dana. 

Kako bi postigao zacrtan cilj do 2025., Beč se okreće i većim površinama za instalaciju novih fotonaponskih postrojenja. Grad je stoga 20. travnja pokrenuo novi program za dodjelu subvencija tvrtkama čiji je cilj potaknuti ih na postavljanje solarnih modula na površine kao što su krovovi parkirališta ili skladišnih prostora.

 

Pilot-faza programa 

Instalacija sunčanih elektrana tvrtkama također nudi mogućnost da smanje energetsku ovisnost te, primjerice, samostalno proizvode električnu energiju potrebnu za stanice za punjenje električnih vozila

Subvencioniraju se postrojenja površine od najmanje 100 četvornih metara ili snage od minimalno 15 kW p, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Visina subvencije za sunčane elektrane snage do 100 kW p iznosi 500 eura po kW p. Za elektranu snage od 101 kW p tvrtke imaju pravo na subvenciju od 400 eura po kW p. Po fotonaponskom sustavu subvencionira se najviše 200.000 eura.

Tijekom pilot-faze programa, koja traje do 31. prosinca 2023., tvrtka može prijaviti najviše dva projekta.

TAGOVI