Bečka gradska energetska tvrtka Wien Energie u 2020. godini u gradu je prosječno postavljala jednu novu sunčanu elektranu tjedno, a ukupna instalirana snaga takvih postrojenja povećana je na 60 MW.

Beč je prepoznao važnost Sunčeve energije pa neprestano ulaže u gradnju sunčanih elektrana i povećanje njihove snage. Unatoč pandemiji koronavirusa, Wien Energie je u 2020. godini snagu bečkih sunčanih elektrana povećalo za 26 MW, što predstavlja novi rekord na godišnjoj razini. S više od 260 sunčanih elektrana ukupne instalirane snage od gotovo 60 MW Wien Energie je najveći proizvođač električne iz Sunčeve energije u Austriji. 


Zanimljivi projekti

U svim tim elektranama proizvodi se zelena energija koja je dovoljna za opskrbu 25 000 kućanstava. Pri tome se više od 80% postrojenja nalazi na krovovima zgrada, a kako bi se ostvarili klimatski ciljevi, trebat će koristiti i druge površine. 

Dobar primjer za to je elektrana koja se od jeseni 2020. gradi na području nekadašnje deponije šljunka u okrugu Donaustadt. Ta će se elektrana snage 11,5 MW prostirati na 12,5 ha, a dobivenom energijom moći će se podmiriti potrebe oko 5200 kućanstava. Očekuje se da će elektrana proizvoditi oko 13 GW h električne energije godišnje, čime će se ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjiti za 4500 t godišnje. Posebnost tog postrojenja je što će travnato područje oko fotonaponskih modula služiti za ispašu ovaca, dok će površine između nekoliko redova okomitih modula biti korištene za poljoprivredu. Puštanje postrojenja u pogon očekuje se na proljeće ove godine.  

Uz to, u svibnju 2020. godine u pogon je puštena najveća sunčana elektrana u Beču u vlasništvu građana. Nalazi se u gradskom okrugu Favoriten i ima 6500 FN modula i ukupnu snagu od gotovo 2 MW. U financiranje njezine gradnje bilo je uključeno nekoliko tisuća građana iz Beča i okolice, tako što su kupili vaučer od 250 eura.


Do 2030. snaga sunčanih elektrana se udesetorostručuje 

Wien Energie nastavlja istim tempom i nadalje i do 2030. godine namjerava udeseterostručiti ukupnu snagu postrojenja na Sunčevu energiju, što će omogućiti opskrbu energijom za čak 250 000 kućanstava. U te svrhe uložit će se oko 0,5 mlrd. eura, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.