Dolac: filmska projekcija na Sunčevu energiju

Autor: B.O. Objavljeno: 27.04.2022. 🕜 14:02 Lokacija: Zagreb

U Zagrebu se uskoro održava festival Dobra energija

Zelena energetska zadruga (ZEZ) organizira festival Dobra energija, koji se održava u Zagrebu od 5. do 7. svibnja u prostorijama Wespa Spaces. Cilj tog festivala je upoznati građane s pojmom građanske energije, a stručnjacima i praktičarima iz Hrvatske i drugih zemalja omogućiti razmjenu znanja i iskustva kako bi se povećala prisutnost građanske energije u Hrvatskoj, posebice u svjetlu poticaja Sunčevoj energiji na europskoj i nacionalnoj razini, kao dio strateškog plana za povećanje energetske neovisnosti Europske unije do 2030. godine. 

Procjena studije istraživačkog instituta CE Delft kaže kako danas više od 12 milijuna stanovnika EU-a proizvodi vlastitu energiju, a taj broj bi mogao narasti na 50 posto do 2050. 

Građanska energija je čista energija koja dolazi iz obnovljivih izvora i koja je u vlasništvu ili suvlasništvu građana, primjerice, ugradnjom vlastite sunčane elektrane ili udruživanjem sa sugrađanima kroz inicijative građanske energije. Takva energija pomaže u suočavanju s klimatskim promjenama smanjenjem emisija ugljika i jačanjem naše otpornosti na promjene u energetici.

 

Solarno kino 

"Građanska energija je energija koja je dobra i za ljude i za prirodu - zato je nazivamo i 'dobra energija'. Ona podrazumijeva da su građani nositelji energetskih projekata, i kao pojedinci i na kolektivnoj razini. U doba velike energetske i klimatske neizvjesnosti, taj čimbenik bi mogao biti presudan. Dugoročno, Dobrom energijom želimo postići da sudionici, među kojima su predstavnici lokalnih zajednica, javne uprave, tvrtki i organizacija civilnog društva, nadahnuti dobrim primjerima, i sami krenu primjenjivati modele dobre energije u svojoj zajednici", izjavio je Zoran Kordić, suosnivač i upravitelj Zelene energetske zadruge, koja je glavni organizator događaja. 

Ove godine, priopćeno je iz agencije Abeceda komunikacije, festival nudi niz stručnih, ali i edukativno-zabavnih sadržaja poput filmskih projekcija na Sunčevu energiju na zagrebačkoj tržnici Dolac. 

Solarni sustav koji će se koristiti za napajanje solarnog kina punit će se od 4. do 6. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će se građani moći informirati o festivalu i građanskoj energiji.

 

Zaljubljenici u dobru energiju 

Uz solarno kino, građanima će 7. svibnja vlasnici dvaju zagrebačkih kućanstva koja koriste vlastitu sunčanu elektranu otvoriti vrata svojeg doma i podijeliti iskustva korištenja Sunčeve energije. 

Program Dobre energije besplatan je i otvoren za građane, nacionalne i europske inicijative građanske energije, stručnjake i praktičare u području obnovljivih izvora, predstavnike javnih ustanova i institucija te sve ostale zaljubljenike u dobru energiju. 

Festival Dobra energija organizira Zelene energetska zadruga, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Predsjednika Republike Hrvatske, a u partnerstvu s europskom federacijom energetskih zadruga REScoop.eu i inicijativom Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju Europi.

power and energy masters

TAGOVI