U Cresu osnovana energetska zadruga

Autor: N.D. Objavljeno: 03.05.2021. 🕜 08:37 Lokacija: Cres

Cilj 29 osnivača je provedba energetske tranzicije cresko-lošinjskog arhipelaga

U petak je u gradu Cresu u Palači Moise osnovana energetska zadruga "Apsyrtidies". Predvođeni inicijativom otočne razvojne agencije OTRA i voditelja Uga Toića te uz stručnu podršku Pokreta Otoka osnivanje energetske zadruge temelji se na načelima udruživanja i suradnje svih dionika - predstavnika jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, predstavnika obrazovnih institucija i građana. 

Osnivanju je pristupilo 29 osnivača fizičkih i pravnih osoba s otoka Cresa i Lošinja. Među osnivačima su Grad Cres, Grad Mali Lošinj, Komunalno poduzeće Cres/Lošinj, Cresanka d.d., Poljoprivredna zadruga Cres, Osnovna škola Frane Petrića Cres, Racica d.o.o., Dražica d.o.o., Pokret Otoka i 20 fizičkih osoba od kojih većina dolazi s područja Cresko-Lošinjskog arhipelaga. Upravo ovakav sastav osnivača čini energetsku zadrugu Apsyrtides jedinstvenom i prvom takvom zadrugom osnovanoj na hrvatskim otocima s ciljem provedbe strategije prelaska na čistu energiju cresko-lošinjskog arhipelaga. 

Aktivnosti

Zadruga i njezine aktivnosti služit će kao primjer drugim otocima i zajednicama koje žele krenuti u smjeru tranzicije predvođene energetskim zajednicama. Prve i najznačajnije projekte koje zadruga planira pokrenuti predstavio je novoizabrani Upravitelj zadruge Franjo Toić: zajednička investicija zadrugara i razvoj solarne elektrane po principu “crowdinvestinga” uz podršku vlasnika Alberta Jedrejčića, koji je inicijator i pokretač projekta čija se vrijednost projekta procjenjuje na 3,5 milijuna kuna, razvoj solarne elektrane na krovu dječjeg vrtića te zajednički razvoj projekata u suradnji s voditeljem energetske tranzicije na Korčuli, Ivanom Zokovićem. 

Nastavak pilot projekta

Osnivanje zadruge je prirodni nastavak priče započete prije dvije godine kad je cresko-lošinjski arhipelag odabran od strane Tajništva za čistu energiju otoka EU za pilot program uz podršku Europske komisije. Nova EU pravila građane stavljaju u centar tranzicije tako da im omogućavaju aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije te da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziran i održiv energetski sustav. 

"Ponosni smo što smo u energetsku zadrugu uključili dionike iz javnog i poslovnog sektora, organizaciju civilnog društva te brojne fizičke osobe s cresko-lošinjskog otočja, ali i jednog Korčulanina. Smatramo da je ovo pravi način provođenja tranzicije jer uistinu povezuje cijelu otočnu zajednicu od stanovnika do gradskih vlasti, poduzetnika, udruga i zadruga.” - izjavio je novoizabrani Predsjednik skupštine Ugo Toić.

TAGOVI