Naslovnica   →Obnovljivi izvori

Kreću zagrebački "Sunčani krovovi"

Autor: N.D. Objavljeno: 20.04.2022. 🕜 09:48 Lokacija: Zagreb

Norveški financijski mehanizam financirat će fotonapon na krovovima gradskih ustanova

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio početak realizacije programa ‘Sunčani krovovi’ za kojeg je Zagreb na natječaju dobio sredstva. Realizacija ovog projekta obuhvaća aktivnosti za postavljanje fotonaponskih elektrana na više od 800 objekata u vlasništvu Grada i Holdinga. Naime, Zagreb je na natječaju dobio 7.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Norveškog financijskog mehanizma, a tim sredstvima će se financirati program instalacije mikro solarnih elektrana na krovovima u Zagrebu, piše portal Bauštela. 

Ove godine započinje objedinjena nabava za osam ustanova čije će solarne elektrane imati kapacitet veći od čitavog dosad instaliranog kapaciteta na zgradama Grada, državne uprave i građana. Tako će sunčane elektrane biti smještene na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec. Osim na zgradama bazena, bit će smještene i na dječjem vrtiću Trnsko, psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, domovima za starije Trešnjevka jedan i dva te na zgradi Čistoće. Kako piše na gradonačelnikovoj službenoj Facebook stranici, ovo je tek dio aktivnosti koje su u tijeku na više od 500 objekata Grada i 300 objekata Holdinga za koje je već u planu da dobiju sunčanu elektranu na krovu. 

Tomašević je na konferenciji za medije rekao da je cilj ovog projekta da Grad Zagreb ‘uhvati korak sa solarizacijom drugih europskih metropola i na taj način da svoj doprinos razvoju obnovljivih izvora energije’.Inače, program ‘Sunčani krovovi’ je prošle godine jednoglasno donijela Skupština, a cilj je realizacija oko 50MW sunčanih elektrana u Zagrebu a trenutno ih je 150 MW u cijeloj Hrvatskoj.

TAGOVI