Beč dobiva novu toplanu

Autor: B.L. Objavljeno: 02.06.2021. 🕜 15:30 Lokacija: Beč (Austrija)

Postrojenje će za grijanje iskorištavati viškove električne energije

Austrijska energetska tvrtka Wien Energie bi u Beču u proljeće 2022. godine u pogon trebala pustiti novu toplanu. Zanimljivost postrojenja pri tome je to što će se toplinska energija proizvoditi pomoću viškova električne energije, odnosno primjena tehnike 'power to heat', ali i arhitektonsko oblikovanje objekta. Naime, nova toplana će izvana biti nalik spalionici otpada Spittelau, uz koju se i gradi (a koja također služi kao toplana!), dok će se na njezinom krovu nalaziti urbani vrt za potrebe djelatnika Wien Energija. 

Srce postrojenja činit će dva protočna električna zagrijača pojedinačnog toplinskog učina 5 MW, a omogućavat će brzo zagrijavanje ogrjevnog medija bečkog toplinarskog sustava (tj. vode) čim se god pojave viškovi električne energije u bečkoj elektroenergetskoj mreži. Kako će najveći dio te električne energije potjecati iz vjetroelektrana u okolici grada, Beč će se tako zapravo grijati na energiju vjetra. 

Slično postrojenje već četiri godine radi u 21. bečkom okrugu Leopoldau. Iz njega je u bečki toplinarski sustav do danas isporučeno 25 000 MW h toplinske energije koja je proizvedena viškovima električne energije, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.

TAGOVI