Slovenska država ljuta zbog otežanog priključenja mikrosolara

Autor: N.D. Objavljeno: 07.06.2021. 🕜 10:47 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Zahtjevi za priključenje su dvosmisleni i diskriminirajući i treba ih mijenjati, smatra Ministarstvo za infrastrukturu

Prema podacima slovenske Agencije za energetiku, na kraju prošle godine u Sloveniji je već postojalo 8641 proizvodni pogon za samoopskrbu iz obnovljivih izvora, ukupne priključene snage 103 MW, a njihov broj svake je godine sve veći. No, Vlada je nazadovoljna dinamikon priključenja mikrosolara
U Ministarstvu infrastrukture naglašavaju da postoje iznimne poteškoće u provedbi Uputa za rad sustava za distribuciju električne energije ( tzv. SONDSEE), što ozbiljno ugrožava postizanje slovenskih ciljeva na području obnovljivih izvora energije i uzrokuje nepotrebnu ekonomsku štetu. 

Diskriminacija

Ministarstvo ističe da usvajanje određenih zahtjeva SONDSEE-a nije na odgovarajući način potkrijepilo sukladnost zahtjeva za priključenje s načelom proporcionalnosti i nediskriminacije, te da nije provedena odgovarajuća analiza što takvi zahtjevi znače za krajnjeg kupca. Prema Ministarstvu, također nije poštivano načelo optimizacije između najveće ukupne učinkovitosti i najnižih ukupnih troškova za sve uključene strane. Zbog dvosmislenosti u zahtjevima za priključenje, smatra se da se krši i pravilo ustavnosti i transparentnosti propisa. Sve navedeno, kaže ministarstvo, također izražava zabrinutost da su trenutne upute SONDSEE u suprotnosti s Uredbom Komisije 2016/631 od 14. travnja 2016. kojom se uspostavlja mrežni kodeks za zahtjeve za priključenje proizvođača električne energije na mrežu. 

Ministarstvo je stoga pozvalo operatora distribucijske mreže SODO da u najkraćem mogućem roku osigura nediskriminirajuće i proporcionalne zahtjeve za priključenje proizvodnih pogona i pristup mreži, omogućujući tako veća ulaganja u obnovljive izvore energije, što je neophodno za gospodarski oporavak nakon epidemije koronavirusa.

SODO upozorava

Naime, prije nekoliko dana SODO je upozorio investitore u proizvodne pogone iz obnovljivih izvora da bi, kako bi se izbjegli mogući problemi i dugi rokovi za povezivanje, trebali dobiti informacije od davatelja prije odluke o kupnji proizvodnog pogona i osigurati da njihova oprema u potpunosti zadovoljava zahtjevi za povezivanje na distribucijski sustav u skladu s navedenim uputama sustava, objavio je Naš stik. 

Interes za postavljanjem uglavnom samodostatnih fotonaponskih elektrana naglo raste posljednjih godina.  Kako je izviješteno, trend povećanja broja uređaja za individualnu samodostatnost je izuzetan, jer se broj uređaja gotovo udvostručuje svake godine. Prema njihovoj procjeni, u budućnosti se očekuje još veći porast, a Nacrt zakona o opskrbi električnom energijom, koji bi se trebao usvojiti do jeseni, uvodi energetske zajednice građana u pravni oblik zadruge.

TAGOVI