Temeljni kamen za novu vjetroelektranu u Srbiji

Autor: B.O. Objavljeno: 12.05.2022. 🕜 12:34 Lokacija: Kula (Srbija)

Kreće gradnja VE Kula 2 snage 10 MW

Tvrtke MK Grupa i Fintel Energija jučer su u Štolcu pokraj grada Kule u Srbiji obilježile početak izgradnje Vjetroelektrane (VE) Kula 2. Ta vjetroelektrana nalazi se u blizini VE Kula koje su te dvije tvrtke otvorile 2015. godine. Ulaganje u VE Kula 2 je 17,5 milijuna eura, a radovi bi, prema planu, trebati završiti do kraja ove godine. 

Početak rada te vjetroelektrane snage 10 MW očekuje se u ožujku 2023. godine, a ona će moći srpsku elektroenergetsku mrežu opskrbljivati s 28,6 GW h električne energije godišnje. To je dovoljno za prosječnu potrošnju u približno osam tisuća kućanstava. 

"Donošenjem novog zakonodavnog okvira u energetici stvorili smo uvjete za povećanje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i postavljanjem temeljnog kamena za izgradnju VE Kula 2 vidimo konkretne rezultate zakona i smjer koji smo odredili za razvoj energetike. Mi smo na početku energetske tranzicije i neophodno je da obnovljive izvore promatramo kao stup energetike, koji će dodatno unaprijediti stabilnost elektroenergetskog sustava", izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije i tamošnja ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Četvrta vjetroelektrana 

"S Fintel Energijom razvijamo projekte vjetroelektrana i sunčanih elektrana u Srbiji, čija je ukupna planirana snaga gotovo jedan GW, uz ulaganja veća od milijardu eura u sljedećih pet godina. Samo u ovoj godini započeli smo realizaciju projekata koji podrazumijevaju ulaganje od 360 milijuna eura", izjavio je generalni direktor MK Grupa Mihailo Janković, istaknuvši doprinos ovih ulaganja ostvarenju cilja Vlade Srbije da se udjel energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 posto do 2040. godine. 

Generalni direktor Fintel Energije Tiziano Giovannetti podsjetio je kako je ta kompanija s MK Grupom pionir u području obnovljivih izvora i najznačajniji neovisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije. 

"S tri otvorene i četvrtom vjetroelektranom u izgradnji, naše zajedničke investicije u projekte zelene energije iz vjetra do sada iznose 163 milijuna eura. Tako smo osigurali 238 GW h električne energije godišnje za potrebe 59 tisuća kućanstava. Na ovome se ne zaustavljamo i već planiramo nove ambiciozne projekte, koji će dodatno pozicionirati Srbiju na zelenoj karti u ovom dijelu Europe", rekao je, objavljeno je na stranicama MK Grupe.

TAGOVI