E.ON Solar s Valamar Rivijerom realizirao najveći fotonaponski projekt u turizmu

Autor: N. Domazet Objavljeno: 13.05.2022. 🕜 11:54 Lokacija: Poreč

E.ON Solar će ove godine instalirati čak 40 MW fotonapona za velike kupce

Turistička grupacija Valamar Rivijera s E.ON Solarom u partnerstvu realizirala je trenutno najambiciozniji energetski projekt u turističkom sektoru – instalaciju fotonaponskih elektrana u 26 Valamarovih hotela i kampova diljem obale. Valamarov i E.ON-ov projekt je ujedno i prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu financiranja u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju. 

Ukupna instalirana snaga elektrana koje su postavljena na čak 68 objekata je 3,5 MW a očekivana godišnja proizvodnja iznosi 4.500 GWh. Turistička tvrtka će zahvaljujući toj suradnji pokriti šest posto potreba za električnom energijom. Projekt je predstavljen u Poreču, gdje je Valamar Isabella Island Resort postao prvo ljetovalište na obali koje koristi isključivo energiju iz solarnih elektrana. Kako doznajemo, između dviju tvrtki sklopljen je desetgodišnji ugovor, a cijena električne energije u tom periodu je fiksna, uz uvjet da se potroši sva proizvedena energija. 

Veliki projekti

Predsjednik Uprave E.On Hrvatska Andreas Rörig rekao je da će E.ON Solar samo ove godine instalirati čak 40 MW fotonaponskih elektrana u cca 50 projekata za velike kupce, čime pripada među vodeće u Hrvatskoj u tom segmentu, koji je sve atraktivniji industrijskim kupcima i poduzetništvu, jer je cijena električne energije rapidno porasla. Kompanija će u to uložiti 50 milijuna eura vlastitih sredstava, što omogućava dodatnih 25 do 30 milijuna eura dodane vrijednosti. 

Želja mi je da se iskoristi odličan potencijal koji u Hrvatskoj postoji za obnovljive izvore energije a E.ON kao kompanija želi biti partner u energetskoj tranziciji, jer Hrvatska tu ima velik i neiskorišten potencijal, koji doprinosi održivosti i pokrće gospodarstvo. Tema sigurnosti opskrbe postala je iznimno važna i voljeli bi da se u javnosti više govori o potrebi ulaganja u elektroenergetske mreže i olakšavanju priključenja, gdje su potrebne radikalne promjene“, rekao je Rörig napomenuvši da je u Hrvatskoj problem prevelika regulacija i fokus na fosilne izvore. Osim Valamar Rivijere tvrtka realizira ili je već realizirala projekte za veće kupce kao što su Žito, Atlantic grupa i Pliva. 

Održivo poslovanje

Na projektu Valamar Rivijere je E.ON angažirao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizirali usluge projektiranja, instaliranja, puštanja u pogon i financiranja projekta koji se realizirao u protekle dvije i pol godine. U pripremi su već i druga i eventualno treća faza proširenja ovog projekta, jer Valamar razmatra da kreira nove lokacija za postavljanje FN panela, kao što su nadstrešnice na parkiralištima i sl. Ovakav iskorak iznimno je važan za Valamar Rivijeru kao turističku kompaniju koja pretendira na zeleni i održivi turizam, koji traži sve više turista, a postići visoke standarde zahtijeva i velika ulaganja. 

Cijena električne energije dva je puta viša nego 2019., što je snažan udarac na poslovanje tvrtke koja jedino rješenje traži u sve većoj neovisnosti od globalnih cjenovnih potresa, kroz energetsku samoodrživost, rečeno je na predstavljanju projekta. Alen Benković, viši podpredsjednik za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise u Valamar Rivijeri rekao je da je tvrtka u E.ON Solaru našla pouzdanog partnera, koji je u stanju iznijeti projekt, a snagu elektrana prilagodili su tako da sva proizvedena energija bude i potrošena na licu mjesta. „U šest godinama uložili smo više od 400 milijuna kuna u različite projekte energetske učinkovitosti. Do 2020. imamo plan da 20% ukupne potrošnje energije bude vlastita proizvodnja. To nije lako jer postoje brojne administrativne prepreke“, rekao je Benković, napomenuvši da tvrtka planira neke projekte kandidirati za financiranje preko EU fondova i NPOO-a. Od 2015. Valamar Rivijera smanjila je ugljični otisak za čak 70%, u čemu su apsolutni lider u Hrvatskoj.

TAGOVI