Država zahtijeva punjenje plinskog skladišta Okoli

Autor: N. Domazet Objavljeno: 27.04.2022. 🕜 15:12 Lokacija: Zagreb

Ako trgovci neće puniti skladište, popunit će ga onaj koga odredi država, a samo je jedan takav...

Država je zakupcima plinskog skladišta Okoli dala rok od tjedan dana u kojem trebaju odlučiti o korištenju zakupljenih kapaciteta, odlučio je ministar na odlasku Tomislav Ćorić. Odluka ministra o proglašavanju tzv. ranog upozorenja vezanog za razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe objavljena je u Narodnim novinama u ponedjeljak a stupila je na snagu u utorak. U jeku vijesti da su Bugarska i Poljska ostale bez opskrbe ruskim plinom, što je cijenu plina na burzama jutros lansiralo na više od 125 EUR/MWh, da bi se zatim spustila na stotinjak EUR/MWh, kao do sada, početak punjenja skladišta Okoli iznimno je bitan za sigurnost opskrbe i priprema za ogrjevnu sezona koja će po svim pokazateljima biti izazovnija u Europi nego ikada do sada.

Hrvatska je praktički jedina zemlja u EU koja nije počela s punjenjem plinskog skladišta, što počinje zabrinjavati, jer apsolutni prioritet popuniti plinsko skladište, u interesu sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta. Plinsko skladište Okoli ima mali kapacitet, nešto veći od pola milijarde kubika, dok godišnja potrošnja u Hrvatskoj iznosi cca 2,8 mlrd. m3 plina, no bitno je za sigurnost dobave. 

Zakupci PSP Okoli su INA, MET, PPD, E.On Hrvatska, HEP te Međimurjeplin, a oni nisu započeli s punjenjem skladišta u kojem je ostao zarobljen samo plinski jastuk. Zakupci prema odluci trebaju odrediti koje zakupljene kapacitete misle iskoristiti te priložiti dinamiku punjenja kapaciteta koja ne smije biti manja od propisane. Ako zakupci ne planiraju koristiti zakupljene kapacitete o tome trebaju obavijestiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te gube pravo skladištenja plina, a njihovi će kapaciteti biti iskorišteni za formiranje strateških državnih rezervi, objavio je Novi list. Pretpostavlja se da će te rezerve plina morati popuniti državni HEP, što će itekako koštati. Plin je iz skladišta crpljen do 7. ožujka, nakon čega je skladište ušlo u mod za utiskivanje, koji traje do 30. rujna (+/- 30 dana). 

Preskupi plin

Naš portal je ovaj mjesec detaljnije pisao o problemu punjenja skladišta Okoli. Kako nam je rečeno zakupci skladišta prema jednoj verziji imaju problem s likvidnosti, što znači da nemaju novaca da popune skladište. Kod dobave plina problem su ogromni kolaterali, bankarske garancije, zbog čega su se brojne energetske kompanije već požalile Europskoj komisiji, upozoravajući da jednostavno nisu u stanju pratiti ogromne cijene na tržištu, te su zatražile pomoć. Drugi pak kažu da zakupci odbijaju utiskivati plin u skladište po ovim cijenama, jer strahuju da će ostvariti ogromne gubitke do trenutka kada počinje crpljenje iz skladišta. Na mađarskoj burzi HUDEX plinom se za isporuke u svibnju i lipnju trguje po cca 95 EUR/MWh, dok su na nizozemskom čvorištu TTF-u cijene više i kreću se oko 107 EUR/MWh. 

Europska komisija je krajem ožujka predložila nova pravila o minimalnim obvezama skladištenja plina, rekavši da će skladišta u EU morati biti popunjena do 80% kapaciteta do 1. studenog ove godine, prije nego što se povećaju na 90% u sljedećim godinama. EK je također izjavila da je spremna stvoriti radnu skupinu za zajedničku kupnju plina na razini EU. Dogovoren je i trajektorij: EK je rekla da bi skladišta trebala biti popunjena do 63% kapaciteta do 1. kolovoza, te do 68% do 1. rujna, a zatim 74% do 1. listopada. Kad je riječ o Hrvatskoj raspored je sljedeći: 1. kolovoza 58% plina u skladištu, 1. rujna 65%, 1. listopada 73% i 1. studenog 80% plina u skladištu. To je i rok i količine koje je država sada odredila zakupcima. Kako za punjenje skladišta treba nekoliko mjeseci krajnji je čas da se s tim započne već u svibnju, ako je ikako moguće.

TAGOVI