Davor Štern: Neobjašnjiv stav EU politike oko plaćanja ruskog plina

Autor: N.D. Objavljeno: 28.04.2022. 🕜 09:05 Lokacija: Zagreb

Milatić: Mi smo sigurni, imamo LNG i domaću proizvodnju plina

Hrvatska proizvodi 800 milijuna m3 plina, a troši oko 2,8 mlrd. m3, pri čemu je LNG dobavni pravac dominantno za trejding kompanije koje swapaju molekule koje stižu brodovima za dominantno ruski plin u plinskim skladištima okolnih zemalja. Dakle, nakon obustave isporuka ruskog plina Poljskoj i Bugarskoj govoriti da se ne trebamo ničega plašiti jer smo neovisni o ruskom plinu i da će LNG brzopotezno riješiti naš problem ako ga bude, baš i nema smisla. Po nekoj tržišnoj logici, što je manje ruskog plina na tržištu, to je veći problem za sve kupce, koji se očajnički "bore" za preostale molekule.

No, državni tajnik Ivo Milatić u emisiji "U mreži prvoga" Hrvatskog radija jutros je rekao da nema naznaka da bi isporuke ruskog plina došle u pitanje i da se Hrvatska opredijelila plaćati ga u eurima. O kojoj on to Hrvatskoj govori, nije jasno, jer plin kupuju privatne kompanije sukladno potpisanim ugovorima, a ne država. 

"Preživjeli bi bez problema"

"Ako bi se slučajno to i dogodilo (prekid opskrbe ruskim plinom, op. a.), Hrvatska ima svoje alternativne pravce i svoj LNG i svoju proizvodnju. Tako da bi Hrvatska bez ikakvog problema preživjela.", lakonski je odgovorio Milatić dodavši da 'imamo tri (a zapravo dva op. a.) kopnena uvozna pravca i jedan morski, imamo svoju proizvodnju i 'nismo u situaciji kao neke druge zemlje', kao što je Bugarska koja 90% ovisi o ruskom plinu. "Hrvatska je spremna", zaključio je, stanovništvo nije ugroženo i situacija je pod kontrolom.

Štern: Inat EU je obična floskula
 

Davor Štern je pak nastupio drugačije, istaknuvši da kad je on bio ministar svijet je bio drugačiji, energenata je bilo i bilo je dobre volje. Za vrijema Domovinskog rata Hrvatska nije redovito plaćala plin Rusiji, dugovi su se nagomilali ali isporuke nisu bile prekidane, rekao je. Istaknuo je da je za njega u cijeloj priči neobjašnjiv stav Europske unije. 

"Ovo na čemu se inati Europska unija i gospođa Ursula von der Leyen, nećemo plaćati u rubljima, tu se uopće ne radi o plaćanju u rubljima. Dobavljač plina plaća u dogovorenoj valuti preko Gazproma, banka pretvara novac u rublje i plaća ruskim dobavljačima u rubljima. To je jedna floskula koja će izazvati puno nepotrebnih problema. To je problem kada se političari bave biznisom", poručio je energetski stručnjak.


Naglasio je da su političari prepustili stručnjacima, vidjelo bi se da je to samo jedan drugačiji sustav plaćanja, te da bi se svi puno brže dogovorili. Problema ne bi ni bilo. "Cijela situacija mi izgleda nakaradno", zaključio je.

TAGOVI