Gazpom obustavio isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj

Autor: N.D. Objavljeno: 27.04.2022. 🕜 08:27 Lokacija: Varšava (Poljska)

Poljska skladišta plina solidno su puna, ali Bugarska su prazna, kao i hrvatsko

Ruski energetski div Gazprom objavio je da je danas od 8 sati ujutro prekinuo sve isporuke plina i Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile početi plaćati isporuke u rubljama. U utorak su i poljski i bugarski dobavljači objavili da su primili službene obavijesti od ruskog dobavljača plina da će isporuke biti prekinute. 

Ruski Gazprom opravdao je obustavu opskrbe novim pravilima plaćanja objavljenim 31. ožujka, koja kažu da "neprijateljske zemlje" moraju plaćati ruski plin u rubljima. Poljski PGNiG je odbio platiti u toj valuti. Po tim pravilima ugovorne uplate za plin u dolarima ili eurima se po novome trebaju konvertirati u rublje koje budu isplaćene na Gazpromov račun. Na taj način Rusija je stabilizirala svoju valutu. 

Europska komisija je kritizirala taj potez kazavši da se radi o ucjeni. Glasnogovornik ruske Vlade Dmitrij Peskov je odbacio optužbe da se Moskva koristi plinom kao sredstvom ucjene, jer je Rusija bila i ostala pouzdan opskrbljivač Europe plinom. Nije isključio mogućnost obustave isporuke plina drugim zemljama ako plin ne budu plaćali po pravilima koje je donijela ruska vlada. Bloomberg navodi da je deset europskih tvrtki otvorilo račune u Gazprombanci, a četiri su već platile plin po novim pravilima. Gazprom je objavio da će se isporuke nastaviti kada zemlje odluče plaćati po novim pravilima. 

Poljska je spremna, kaže premijer

Poljska kaže da "će se snaći i bez ruskog plina", kojeg je u prvom kvartalu uvezla 53%, no Varšava kaže da imaju druge izvore. Ministrica za klimu Anna Moskwa tvrdi da nema potrebe za povlačenje plina iz skladišta i da neće biti obustave isporuka kupcima. Premijer Mateusz Morawiecki rekao je poljskim medijima u utorak navečer da su plinska skladišta u toj zemlji 76% puna te da zemlja ima alternativnu dobavu iz Njemačke, LNG terminala i Češke. 

Danas je u parlamentu premijer izjavio da je to "direktan napad na Poljsku, zemlju koja je jučer objavila prvu listu ruskih oligarha koje treba sankcionirati, a ovo je osveta Kremlja". Morawiecki je rekao i da se Poljska za "ovo pripremala godinama". Novi plinovod Baltička cijev trebao bi od listopada početi s isporukama norveškog plina, te potencijalno može zamijeniti manjak iz Rusije. Uzgred, plinska skladišta u Poljskoj najviše su popunjena u Europi. 

Bugarska u problemu

Bugarska je 90% ovisna o ruskom plinu i kaže da je ispunila sve obveze prema postojećem ugovoru "koji je financijski riskantan za Bugarsku i u koliziji s novim pravilima o plaćanju", te da na upit o pojašnjenju za plaćanje nisu dobili odgovor Gazproma. Ta zemlja također traži alternativnu ruskom plinu, a skladišta su jojoj posve prazna (danas 17% - plinski jastuk). Danas kažu da žele reviziju ugovora s Gazpromom, ali ne navode razloge za to. 

Bugarske Novinite su izvijestile da je ministar energetike Alexander Nikolov rekao da će potvrditi javnosti ako i kada plin prestane teći, jer "pipa se zatvara u 9 ujutro". "Osigurali smo alternativne količine plina dovoljne za predstojeći period", rekao je te uvjerava da kritične ustanove kao što su bolnice sljedećih mjesec dana neće ostati bez plina. Nikolov je izjavio da zemlja nema namjeru stopirati tranzit plina Srbiji i Mađarskoj preko Turskog toka.

"Dok sam ja ministar energetike Bugarska neće pregovarati pod pritiskom i spuštene glave. Bugarska nije na prodaju niti je podložna bilo kojoj cijeni niti ugovornoj strani iz druge zemlje", reako je Nikolov na konferenciji za medije. Bugarski premijer Kiril Petkov u razgovoru s grčkim premijerom Mitsotakisom dogovorio je da će Grčka pomoći Bugarskoj, ali ne navodi se kako. Interkonekcijski plinovod s Grčkom, koji bi mogao dopremiti plin iz Azerbajdžana bit će završen u lipnju. Izvori bliski Vladi kažu da je grški premijer reako bugarskom da Grčka može pomoći Bugarskoj da uspostavi reverzibilni protok u Turskom toku, što je već testirano. Atena kupuje 30% ruskog plina, ali mogla bi par mjeseci bez te opskrbe, pišu Novinite. 

Plin kao oružje

Slovačka, Austrija i Mađarska najavile su da će plaćati plin prema novim pravilima koje je postavila ruska Vlada u namjeri da stabilizira tečaj rublje, u čemu je i uspjela. Hrvatska, Mađarska, Austrija i Njemačka nemaju poteškoća oko isporuke ruskog plina, kao ni Slovačka.  "Dvostupanjska procedura plaćanja, koju je predložila Rusija predstavlja za Bugarsku značajan rizik. U praksi mi bismo izgubili kontrolu nad uplaćenim dolarima, jer ih ruska banka konvertira u rublje, a nema jasnože oko tečaja te konverzije", rekao je Nikolov i dodao da Rusija koristi plin kao ekonomsko oružje. 

Europski pravni tim je ustanovio da to predstavlja kršenje sankcija i ugovora. Plinska skladišta u Europi se pune i trenutno su procijenjena na samo 31,78% kapaciteta, nedostatno za ogrjevnu sezonu. Plinsko skladište Okoli je u modu rada za utiskivanje ali praktički punjenja skladišta još nema - razina plina je na 18,45%, što se odnosi na plinski jastuk, o čemu smo detaljno pisali. 

TAGOVI