I Zelina u zajamčenoj opskrbi plinom

Autor: B.L. Objavljeno: 27.04.2022. 🕜 09:05 Lokacija: Zagreb

Već treći opskrbljivač plinom koji nije u stanju izvršavati svoje obveze i ulazi u zajamčenu opskrbu

Hrvatska energetska regulatorna agencija obavijestila je javnost i potrošače plina o početku pružanja zajamčene opskrbe plinom na distribucijskom području tvrtke Zelina plin. Istodobno, za to distribucijsko područje koje obuhvaća grad Sveti Ivan Zelina i općinu Bedenica otvoren je javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom. 


To je već treći opskrbljivač plinom koji je zbog poteškoća završio u zajamčenoj opskrbi - nedavno su u nju ušli Ivaplin i Brod-plin. Kada se zbroje svi kupci u kategoriji kućanstva koji su odnedavno ušli u zajamčenu opsrbu dolazi se do broja 25.785, kojima se lani isporučilo cca. 28,5 milijuna m3 plina. To nisu veliki brojevi, ali trend je zabrinjavajuć.

Javni natječak za Zelina plin je pokrenut slijedom utvrđenog početka pružanja zajamčene opskrbe plinom, odnosno slijedom donošenja Odluke kojom će zajamčeni opskrbljivač HEP Plin od 1. svibnja ove godine započeti opskrbljivati krajnje kupce opskrbljivača plinom Zelinske komunalije. Naime, toj tvrtki, ujedno i sestrinskoj tvrtki Zelina plina jer su obje u većinskom vlasništvu Grada Sv. Ivana Zeline, rješenjem HERA-e od 25. travnja ove godine privremeno je oduzeta dozvola za obavljanje energetske djelatnosti opskrbe plinom. Zelina plin u svojoj javnoj usluzi ima 3.649 kupaca a ukupne isporučene količine su lani iznosile 39.490.544 kWh. 

Javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom na distribucijskom području Zelina plina otvoren je do 17. svibnja ove godine. Dok to ne bude dovršeno, odnosno dok potrošači iz Zeline i Bedenice ne dobiju novog opskrbljivača u obvezi javne usluge, kao što je spomenuto, njih će kao zajamčeni opskrbljivač opskrbljivati HEP Plin.

TAGOVI