Bugarima bi plin u svibnju mogao poskupjeti 35%

Autor: N.D. Objavljeno: 29.04.2022. 🕜 14:53 Lokacija: Sofija (Bugarska)

Bugarska sada plin za mjesec dana unaprijed može kupiti samo po burzovnim cijenama

Nakon što je ostala bez ruskog plina, kojeg nije željela plaćati prema novim ruskim pravilima, Bugarska, koja nema rezervi u skladištu, plin može kupiti samo po tržišnim uvjetima. Cijena plina u svibnju u Bugarskoj bit će jednaka onoj na europskim burzama, na kojima se plinom trguje za oko 100 eura, što znači da će poskupljenje u svibnju biti oko 35% u odnosu na cijenu u travnju. Ovu prognozu dao je predsjednik Regulatorne komisije za energetiku i vodu (EWRC) Stanislav Todorov na otvorenoj sjednici regulatorne agencije u petak. 

Međutim, konačna odluka nije donesena. Regulator će novu cijenu objaviti 10. svibnja, nakon nove zatvorene sjednice. Bulgargaz je istaknuo da su količine plina za idućih mjesec dana osigurane i da potrošačima neće nedostajati. „Za svibanj smo dogovorili alternativne isporuke za zamjenu količina iz Gazprom Exporta, provedena je procedura, zatražili smo ponude od svih aktivnih trgovaca u regiji. Napravili smo rang i odabrali dobavljače. Prirodni plin za naše kupce je dogovoren", naglasio je izvršni direktor Bulgargaza Ljudmil Yotsov, javljaju Novinite.

Zamjenik premijera Asen Vassilev u Bruxellesu je rekao da je ta zemlja u stanju zamijeniti sav plin koji je dobivala od Gazproma. Umjesto toga plin bi dobivali kroz Južni plinski koridor, kao i LNG preko Grčke i Turske. Vassilev je uvjeravao da ove zime neće biti poteškoća s opskrbom, a zemlja će u roku dva tjedna osnovati regionalni centar za koordinaciju dobave električne energije i plina. Bugarskoj treba tri milijarde m3 plina, a zemlja nema namjeru otvarati račun za kupovanje ruskog plina, rekao je Vassilev, već će, ako za to bude uvjeta tužiti Gazprom. Poslovni sektor traži od države da stavi "plafon" gornje cijene plina. 

TAGOVI