Termalna voda grije približno dvije tisuće bečkih kućanstava

Autor: B.O. Objavljeno: 12.05.2022. 🕜 14:35 Lokacija: Beč (Austrija)

Nastala energija predaje se kroz toplinarski sustav bečkim stanovima u četvrti Oberlaa

Topla voda u bazenima Bečkih termi ubuduće neće služiti samo za opuštanje. Naime, bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie ondje je izgradilo dizalicu topline snage približno dva MW. Ona koristi višak topline iz termalne vode za opskrbu oko 1.900 kućanstava u neposrednoj blizini termi grijanjem i toplom vodom. 

Predviđa se da bi dizalica topline, koja je nedavno puštena u rad, mogla proizvesti 11 GWh toplinske energije godišnje. K tomu, emisija ugljikova dioksida na godišnjoj bi se razini trebala smanjiti za 2.600 tona. 

Bečko energetsko poduzeće uložilo je tri milijuna eura u projekt izgradnje te dizalice topline kojom se povećava udio toplinske energije u Beču proizvedene na ekološki prihvatljiv način. Dio je to velikog projekta 'ThermaFLEX', koji se financira iz sredstava austrijskog Klimatskog i energetskog fonda, a za koji će se izdvojiti ukupno 7,8 milijuna eura.

 

Bečki stanovi 

Dizalica topline djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod dizalice topline je upravo ta toplinska energija željeni proizvod, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Pritom se za proizvodnju toplinske energije u ovom slučaju koristi toplina iz vode temperature oko 30 stupnjeva Celzijevih, a nastala energija predaje se kroz toplinarski sustav bečkim stanovima u četvrti Oberlaa. Suvremena tehnologija ugrađena u dizalicu topline omogućava izvlačenje topline i iz vrlo niskih temperatura vode

Wien Energie do 2027. namjerava uložiti milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom u dizalice topline i, među ostalim, geotermalnu energiju, kako bi se postigla postupna neovisnost o fosilnim gorivima u Beču

Izvor termalne vode koji Bečke terme koriste još od pedesetih godina prošlog stoljeća dobiva dodatnu funkciju zahvaljujući ovom projektu kojim će se pridonijeti zaštiti okoliša i još boljoj kvaliteti života u austrijskom glavnom gradu.

TAGOVI