Sunčana elektrana i za košarkašku dvoranu

Autor: B.O. Objavljeno: 13.05.2022. 🕜 09:17 Lokacija: Split

Ususret 14 sunčanih elektrana na objektima u vlasništvu Grada Splita

Projekt 'SuSTainable' odabran je za sufinanciranje bespovratnim sredstvima u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Rezultat je to uspješne projektne prijave koju je Razvojna agencija Split – RaST, u suradnji sa Službom za međunarodne i projekte Europske unije te Službom za izgradnju izradila za Grad Split te prijavila na Poziv 'Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije' u prosincu prošle godine. 

Ukupna vrijednost projekta je gotovo pet milijuna kuna, dok bespovratna sredstva iznose najviše 85 posto (4.241.972,83 kune). 

Zahvaljujući tome projektu, bit će postavljene integrirane sunčane elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita (10 osnovnih škola, tri dječja vrtića te košarkaškoj dvorani na Gripama) kako bi se povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, tj. Sunčeve energije. 

"Tako će Grad Split povećati instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim objektima u svojem vlasništvu, a objekti će ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije. Projekt SuSTainable rezultirat će povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na području grada Splita za 795 MW h godišnje i smanjenjem ispusta CO2 za 186 tona godišnje te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena", izvijestio je Grad Split

Objekti na kojima je planirano postavljanje integriranih fotonaponskih sustava su osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

power and energy masters

TAGOVI