Dizalica topline za gradski bazen

Autor: B.O. Objavljeno: 18.05.2022. 🕜 09:43 Lokacija: Dubrovnik

Ušteda na potrošnji energenata od čak milijun kuna godišnje

Za projekt 'Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku', tom su gradu dodijeljena bespovratna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1,2 milijuna eura. Realizacijom tog ulaganja, ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji energenata od čak milijun kuna godišnje, a novac koji se trošio na održavanje infrastrukturnih objekata gradska uprava preusmjerit će na financiranje daljnjeg razvoja dubrovačkog sporta. 

U sklopu rekonstrukcije strojarnice objekta, predviđena je demontaža starog sustava toplovodnog kotla na loživo ulje učina 1,3 MW s novim modernim sustavom dizalice topline morska voda/voda jednakog učina.  

"Cilj je zamijeniti staru fosilnu tehnologiju loživog ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor. Grijanje vode uglavnom predstavlja veliki postotak potrošnje energije, kako u domovima tako i u sportskim te poslovnim objektima. Promatrano na godišnjoj razini, rekonstrukcijom strojarskog sustava iskorištavanjem mora tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje loživog ulja", objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika.

 

Tisuću tona godišnje 

Ugradnja sustava dizalica topline, ako se promatraju emisije ugljikova dioksida (CO2), ima izrazito pozitivne učinke. Kada sustav dizalica topline zamjenjuje ili nadopunjuje klasične načine zagrijavanja vode, značajno se smanjuju emisije štetnih plinova te se pomaže u sferi klimatskih promjena globalno, ali se također značajno podiže i kvaliteta zraka lokalno. Procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikova dioksida nakon provedbe projekta je tisuću tona godišnje. 

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, a odobren iznos bespovratnih sredstava je 1,2 milijuna eura, što je 85 posto vrijednosti projekta. Sustav će se financirati u okviru Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga 'Proizvodnja energije iz mora'. 

Projekt je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP). EGP pridonosi smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te istovremeno jačaju bilateralnu suradnju između država darovateljica (Island, Lihtenštajn i Norveška) i država korisnica. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u ulozi Upravitelja Programa 'Energija i klimatske promjene'.

power and energy masters

TAGOVI