Za fotonapon i geotermiju osiguran je novac lokalnim samoupravama

Autor: N.D. Objavljeno: 19.05.2022. 🕜 10:15 Lokacija: Zagreb

Zagreb, Split, Virovitica, Vukovar, Bjelovar, Križevci... idu u projekte obnovljivaca

Konačno stiže neki EU novac za projekte obnovljivaca u Hrvatskoj, mahom one lokalnih samouprava. U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluke o dodjeli sredstava za Pozive na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ i „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“ ukupne vrijednosti 9,6 milijuna eura. Odluka o financiranju projekata Poziva „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ donesena je za devetnaest projekata čija je ukupna vrijednost bespovratnih sredstava oko 7,4 milijuna eura, dok je u sklopu Poziva „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“ Odluka o financiranju donesena za tri projekta ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava od 2,2 milijuna eura. 

Prema odluci Gradu Zagrebu dodijeljeno je za solarizaciju gradskih ustanova, a novac je dobio i Grad Split, Supernova projekti, gradovi Virovitica, Velika Gorica, Vukovar, Karlovac, Varaždinska županija, općina Andrijaševci, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te nekoliko tvrtki. Ukupna alokacija je 7,4 mil. eura, a iznosi će biti dogovoreni naknadno. Prijavitelji su mogli prijaviti i financiranje spremnika električne energije uz jasno opravdanje dodatne vrijednost instalacije sustava pohrane električne energije proizvedene fotonaponskom elektranom. 

I... geoterme


Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“ vrijedan 4,9 milijuna eura odnosi se na projektne prijedloge kojima se planira razvoj pilot projekata s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije dobivene iz geotermalne energije, a koji mogu uključivati aktivnosti izgradnje ili revitalizacije proizvodnih i utisnih bušotina u područjima s važećom dozvolom za istraživanje i/ili pridobivanje geotermalnih voda, obnovu i/ili proširenja toplinskog sustava na geotermalnu energiju, izgradnju infrastrukturnih priključaka za integraciju geotermalne topline u postojeći sustav grijanja te tehnološke i infrastrukturne promjene postojećih sustava grijanja u svrhu integriranja izvora geotermalne energije. Novac su dobili gradovi Bjelovar i Križevci te karlovačka GeotermiKA, a iznosi će biti utvrđeni naknadno, objavilo je ministarstvo

TAGOVI