Kreće gradnja vjetroelektrane u Kostolcu

Autor: B.O. Objavljeno: 23.05.2022. 🕜 12:49 Lokacija: Beograd (Srbija)

Vrijednost projekta je približno 114 milijuna eura

Gradnja prve vjetroelektrane Elektroprivrede Srbije (EPS) počela je prošli tjedan u srpskom gradu Kostolcu uvodnim sastankom s predstavnicima njemačko-španjolske kompanije Siemens Gamesa

Ta vjetroelektrana će imati 20 vjetroagregata ukupne snage 73 MW, a prostirat će se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik u Srbiji. Vjetroagregate će isporučiti i postaviti upravo Siemens Gamesa. 

"Nadam se kako ćemo vjetroelektranu u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 mjeseci. EPS će s partnerima učiniti sve kako bi se taj rok skratio koliko god je moguće, ali ne na štetu kvalitete radova, nego da, na obostrano zadovoljstvo, što prije na mreži imamo vjetroelektranu u vlasništvu EPS-a", rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 114 milijuna eura, od kojih se 80 milijuna eura financira kreditom njemačke Kreditne banke za obnovu – KfW, javlja EPS

"Prilično ozbiljno smo shvatili zadatak i u ekipu smo uključili stručnjake koji su već radili na projektima slične složenosti. Ozbiljno smo shvatili pitanje rokova i krećemo s realizacijom", rekao je Stjepan Čerkez, predsjednik Uprave tvrtke Simens Gamesa Renewable Energy (RE) sa sjedištem u Zagrebu.  

Prema procjenama, vjetroelektrana u Kostolcu će proizvoditi približno 115 milijuna kW h električne energije godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 30.000 kućanstava.

power and energy masters

TAGOVI