Probni rad najveće sunčane elektrane u Austriji

Autor: B.O. Objavljeno: 24.05.2022. 🕜 13:01 Lokacija: Beč (Austrija)

Beč će biti klimatski neutralan do 2040., kaže Michael Ludwig

Najveći fotonaponski sustav u Austriji, koji se sastoji od 55.000 solarnih modula i prostire se na približno 24 hektara na području Zračne luke Schwechat u Beču, nedavno je počeo s probnim radom i trenutno proizvodi više od 300.000 kW h sati dnevno. 

Uz još sedam sunčanih elektrana, novi fotonaponski sustav pokriva cjelokupnu potrošnju električne energije u bečkoj zračnoj luci tijekom sunčanih dana. 

Ako se pak promatra cijela godina, Sunčeva energija pokriva trećinu potreba te zračne luke za električnom energijom, priopćio je upravitelj bečke zračne luke Flughafen Wien Group. Pritom se proizvede 30 milijuna kW h električne energije, što odgovara potrošnji približno sedam tisuća kućanstava.

 

Dodatna vršna snaga 

"Zaštita klime je prioritet za Grad Beč, a cilj je jasan: Beč će biti klimatski neutralan do 2040. godine. Grad u tu svrhu ulaže u Sunčevu energiju, vjetroenergiju i hidroenergiju, toplinarstvo i druge tehnologije za mnoge nadolazeće godine. Sunčeva energija pritom igra bitnu ulogu: Beč će povećati proizvedenu vršnu snagu električne energije korištenjem fotonaponskih sustava u gradskom području na najmanje 250 MW do 2025. i na 800 MW do 2030. godine", izjavio je Michael Ludwig, gradonačelnik Beča. 

"Samo u fotonaponske sustave uložili smo više od 30 milijuna eura, a otprilike isto toliko utrošeno je i za ostale projekte. Vršna snaga fotonaponskog sustava će se u ovoj godini proširiti za dodatnih sedam MW, kako bismo proizveli više električne iz Sunčeve energije, čak i tijekom onih dana s manje Sunca. Sljedeći korak tada će biti vlastita proizvodnja vodika kao medija za pohranu energije", objasnio je Günther Ofner, izvršni direktor skupine Flughafen Wien.

TAGOVI