Torinska zračna luka okreće se vodiku

Autor: B.L. Objavljeno: 18.01.2022. 🕜 10:50 Lokacija: San Donato Milanese (Italija)

Bit će to prvo kogeneracijsko postrojenje s gorivnim člancima u Italiji

U sklopu Zračne luke Sandro Pertini u Torinu izgradit će se prva kogeneracija s gorivnim člancima u Italiji. Ugovor za ostvarivanje tog projekta potpisali su tvrtka SAGAT koja upravlja torinskom zračnom lukom i tvrtka Renovit, podružnica talijanske plinske tvrtke Snam, specijalizirana za pružanje energetski učinkovitih rješenja. Postrojenje će kao gorivo koristiti vodik i imati električnu snagu 1,2 MW. 

Sklop gorivnih ćelija proizvest će Snamova Poslovna jedinica vodik u partnerstvu s američkom tvrtkom FuelCell Energy. Kao gorivo će moći koristiti smjesu vodika i prirodnog plina u raznim omjerima (najviše do 40% prirodnog plina). Očekuje se da bi projekt mogao biti dovršen u drugom tromjesečju 2023. godine. 

Postrojenje će moći proizvoditi 1,2 MW h/h električne i 840 kW h/h toplinske energije. Očekuje se da će se time smanjiti ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida (u odnosu na istu takvu proizvodnju toplinske i električne energije samo pomoću plina) za 1630 t godišnje. Uz to, smatra se da će se umjesto prirodnog plina koristiti i biometan, što će još više smanjiti emisije. Sve je to u skladu s vizijom torinske zračne luke o smanjivanju neto emisija do 2050. godine, a već sada se čak 100% električne energije za potrebe zračne luke nabavlja isključivo iz certificiranih obnovljivih izvora, objavio je Snam.

TAGOVI