Novo rješenje za iskorištavanje energije valova

Autor: B.L. Objavljeno: 17.01.2022. 🕜 10:16 Lokacija: Rim (Italija)

Talijanski stručnjaci smatraju ga iznimno prikladnim za primjenu na otocima

Talijanski stručnjaci i znanstvenici razvili su novo rješenje hidroelektrane na morske valove koja bi mogla doprinijeti opskrbi električnom energijom malih i energetski izoliranih otoka. Istraživanja na prototipu koja su proveli Tehničko veleučilište u Torinu (PoliTo) talijanska Nacionalna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi gospodarski razvoj (ENEA) pokazala su kako se radi o rješenju koje bi moglo biti odlično za opskrbu energijom brojnih Sredozemnih otoka koji nisu energetski samodostatni.

Riječ je o jeftinom sustavu za proizvodnju energije iz mora koji je osobito prikladan za Italiju i druge Sredozemne zemlje koje imaju brojne male otoke na kojima se opskrba električnom energijom osigurava iz dizelskih elektrana, što je skupo i uzrokuje veliko onečišćenje okoliša. Elektrana bi trebala biti izvedena kao niz plutača koje se postavljaju na otvorenom moru, a električnu energiju proizvode iskorištavanjem oscilacije uređaja zbog djelovanja morskih valova. Prototip elektrane pod nazivom Pewec1 u mjerilu 1 : 25 sada je ispitan u Pomorskom bazenu Sveučilišta Fridrika II. u Napulju kako bi se proučio kako se tijelo postrojenja i njegovo sidrenje ponašaju u slučaju ekstremnih valova.

Nakon tog ispitivanja radi se na izradi prototipa u mjerilu 1 : 1 koji bi trebao biti instaliran 'na licu mjesta', uz zapadne obale Sardinije i u Sicilijanskom tjesnacu. Uz to, smatra se kako bi se takva postrojenja mogla objediniti i s pogonima za uzgoj ribe, objavila je talijanska novinska agencija ANSAmed.

TAGOVI