Sunčanim elektranama do čak pet milijuna kuna očekivanih ušteda

Autor: B.O. Objavljeno: 26.05.2022. 🕜 11:20 Lokacija: Virovitica

Bespovratna sredstva za projekt 'Solar Roofs for Green Virovitica'

U Zagrebu su ovaj tjedan uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu Programa 'Energija i klimatske promjene', u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine. Ugovore za odobrene projekte podijelili su Haakon Blankenborg, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, te Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Na četiri natječaja ukupno je dodijeljeno 35 ugovora, čija je vrijednost 186 milijuna kuna, a među njima je i projekt Grada Virovitice 'Solar Roofs for Green Virovitica'. Vrijednost tog projekta je 5,5 milijuna kuna, a ugovor za njega preuzeo je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin

Riječ je o projektu izgradnje sunčanih elektrana na Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću Cvrčak u Pejačevićevoj ulici, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma. Stopa financiranja EU-a je 85 posto, objavljeno je na stranicama Grada Virovitice

 

Najveći potrošač 

Postavljanjem sunčanih elektrana na krovove javnih ustanova i institucija ostvarit će se milijunske uštede na električnoj energiji jer se sva proizvedena energija predaje u mrežu HEP-a te isti dan vraća proizvođaču. 

S obzirom na povećanje cijena električne energije, korist za prijavitelje je ogromna – samo Opća bolnica na godišnjoj razini (prije povećanja cijena) za struju troši približno tri milijuna, a Virkom oko dva milijuna kuna. 

"Očekivane uštede na računima za struju za sve te ustanove nakon ugradnje sunčanih elektrana su oko pet milijuna kuna. Najveći potrošač među ovim ustanovama je Opća bolnica Virovitica te se i najveće uštede odnose upravo na nju koja će tako imati i najveće koristi", rekao je Kirin, dodavši kako je Grad Virovitica prije prijave projekta proveo i dodatna ulaganja koja se odnose na, primjerice, stabilnost zgrada, a sve kako bi na natječaju ostvario što veći broj bodova. 

Projekt je pripremila i prijavila Regionalna energetska agencija (REA) Sjever, koja je i partner na projektu.

power and energy masters

TAGOVI