Karlovačka bolnica: sunčana elektrana za vlastitu proizvodnju

Autor: B.O. Objavljeno: 20.05.2022. 🕜 10:44 Lokacija: Karlovac

Ugovor o isporuci električne energije između OB Karlovac i izvođača radova

Ugovor o isporuci električne energije iz integrirane sunčane elektrane između Opće bolnice Karlovac i izvođača radova, tvrtke Solaris Pons, potpisan je sredinom ovog tjedna u Karlovcu. 

Ugovor, koji je potpisan na razdoblje od 10 godina, nastavak je Sporazuma o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekta izgradnje integriranih sunčanih elektrana, u vrijednosti 125 tisuća kuna, s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) iz rujna 2021. godine. 

OB Karlovac, objavljeno je na stranicama Karlovačke županije, planira izgraditi sunčanu elektranu na krovu bolnice kako bi mogla proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe, a višak električne energije prodavati u distribucijsku mrežu. Tako će bolnica imati jeftiniju električnu energiju i ostvarivati financijsku uštedu od 150 tisuća kuna godišnje.

 

Nacionalni projekt 

"Opća bolnica Karlovac je treća bolnica u Hrvatskoj koja se okrenula proizvodnji vlastite električne energije", naglasio je ravnatelj OB Karlovac Nikša Antica

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin pohvalila je inicijativu OB Karlovac i podsjetila na brojne ranije ostvarene projekte te županije koji se odnose na korištenje obnovljivih izvora u školskom sustavu. Karlovačka županija, naglasila je, usmjerena je na izgradnju sunčanih elektrana i na ruralnim, manje naseljenim područjima. 

Inače, navedeni projekt dio je nacionalnog projekta pod nazivom PVMax koji je usmjeren na razvijanje tržišta za obnovljive izvore i poticanje gradnje fotonaponskih sustava na krovovima zgrada u privatnom, komercijalnom i javnom sektoru. Projekt je započeo 1. srpnja, financira se iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA (European Local Energy Assistance) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB), a operativno ga provodi REGEA. 

Ukupna vrijednost projekta je 1,98 milijuna eura, koji su namijenjeni za pripremu tehničke dokumentacije.

power and energy masters

TAGOVI