Kreće projekt nove srpske hidroelektrane

Autor: B.L. Objavljeno: 27.05.2022. 🕜 10:20 Lokacija: Beograd (Srbija)

Ugovorena dokumentacija za RHE Bistrica treba biti završena za 18 mjeseci

Nastavlja se projekt gradnje RHE Bistrica u Srbiji. Naime, srpska elektroenergetska tvrtka EPS održala je uvodni sastanak s predstavnicima konzorcija koji će izraditi idejni projekt, studiju opravdanosti i plansku dokumentaciju. Članice konzorcija su tvrtke Energoprojekt Hidroinženjering, Elektroenergetski koordinacioni centar i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije. Očekuje se da ugovorena projektna i prostorno-planska dokumentacija bude završena za 18 mjeseci, a potom će EPS donijeti odluku o načinu financiranja i gradnje elektrane. 

Gradnja te reverzibilne (crpne) hidroelektrane značajno će doprinijeti prihvatu sve više energije iz varijabilnih postrojenja na obnovljive izvore. Uz to, zahvaljujući svojim energetskim značajkama i položaju u slivu Uvca, RHE Bistrica i akumulacija Klak doprinijet će i upravljanju radom hidroelektarna na Uvcu i Limu (HE Uvac, HE Kokin Brod, HE Bistrica i HE Potpeć), čime će se stvoriti uvjeti za njihovo energetski i ekonomski povoljnije iskorištavanje. 

Elektrana bi se trebala sastojati od četiri crpno-turbinska agregata s ukupnom instaliranom snagom 628 MW, dok bi očekivana proizvodnja trebala iznositi oko 1100 GW h električne energije godišnje, najavilo je EPS

TAGOVI