Vukovar: istraživanjem do potvrde o geotermalnom potencijalu

Autor: B.O. Objavljeno: 01.06.2022. 🕜 08:44 Lokacija: Vukovar

Grad na Dunavu želi koristiti geotermalnu za dobivanje toplinske energije

Vukovar je na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 'Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije' programa 'Energija i klimatske promjene' koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj (sporazum između EU-a, Islanda, Kneževine Lihtenštajna i Kraljevine Norveške) prijavio projekt 'Čista energija za Vukovar'. 

Taj projekt je odobren te je za njega nedavno potpisan ugovor. Ukupna vrijednost projekta je 1.953.813,77 kuna, a bespovratna sredstva iznose 1.636.495,05 kuna (ili 83,76 posto). 

O tom projektu javnost je ovaj tjedan izvijestio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pojasnivši kako je riječ o velikom strateškom projektu za taj grad. Cilj tog projekta je korištenje geotermalne za dobivanje toplinske energije, objavljeno je na stranicama Grada Vukovara

"Krajnji cilj projekta je, ako rezultati istraživanja to pokažu, jeftinija toplinska energija za stanare višestambenih objekata na području Vukovara. Projekt je vrlo zahtjevan, no potencijal je definitivno tu, a njega smo dokazali i ranijim studijama još iz 2017. godine kada smo radili analizu geotermalnih bušotina gdje smo dobili zaista zadovoljavajuće parametre. Sami geolozi znaju da područje Vukovara pripada Panonskom bazenu koji ima geotermalni potencijal, a od ovih istraživanja očekujemo da nam to dodatno potvrde", rekao je.

 

Panonski bazen 

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac dodatno je objasnio kako će u sljedeće dvije godine, koliko će projekt trajati, taj grad provoditi sva istraživanja i ishoditi sve dozvole kako bi se u dogledno vrijeme moglo krenuti i s građevinskim radovima na bušotinama. 

"Ovo je veliki korak prema naprijed jer se najavljuju i veliki javni pozivi za sufinanciranje bušotina i izgradnje takvih sustava, a svjesni smo da je potencijal ogroman. Putem programa Energija i klimatske promjene Vukovar je jedini grad koji je ostvario sredstva za dva projekta – istraživanje geotermalnih izvora i postavljanje solarnih modula", izjavio je.

"Izrađivanjem studije o nalaženju geotermalne vode na području grada utvrđeno je da se Vukovar nalazi na rubnom dijelu Panonskog bazena koji je bogat toplom vodom i opravdano je raditi istraživanja kako bi u budućnosti tu toplu vodu koristili za grijanje stambenih prostora. U novom operativnom programu Europske unije u prvom planu je sufinanciranje zelenih i pametnih projekata te je Grad Vukovar u tome prepoznao velike mogućnosti", dodao je viši savjetnik za energetsku učinkovitost Branko Knežević, rekavši kako je plan projekta raditi maksimalna istraživanja u što bližim dijelovima toplane na Olajnici i Borovu naselju. 

"Nakon istraživanja ćemo biti informiraniji po pitanju mogućnosti iskorištavanja geotermalnih izvora. Rezultati projekta zasigurno će donijeti velike benefite za cijeli grad Vukovar i njegovu zajednicu", napomenuo je.

 

Zagrijavanje optočne vode 

Projekt se planira provoditi u suradnji s gradskim tvrtkama Tehnostan i VURA te s Islandskim partnerom, tvrtkom EFLA Consulting Engineers. 

Projektom istraživanja i eksploatacije geotermalnih izvora želi se stvoriti tehnološka osnova za primjenu obnovljivih izvora u grijanju grada Vukovara i s njim povezanih naselja tako da se toplina vode crpljene iz geotermalnog vodonosnika koristi za zagrijavanje optočne vode u postojećem sustavu gradskog grijanja, a prije ponovnog utiskivanja u geotermalni vodonosnik se preostala korisna toplina iskoristi za zagrijavanje staklenika.

power and energy masters

TAGOVI