Primjena geotermalne energije u Europi ide dalje

Autor: B.L. Objavljeno: 09.06.2022. 🕜 08:44 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Najveće mogućnosti primjene su kod plitkih geotermalnih potencijala - za dizalice topline

Europsko vijeće za geotermalnu energiju (EGEC) objavilo je već 11. izdanje svojeg godišnjeg 'Izvješća o geotermalnom tržištu'. Riječ je o publikaciji koja pruža dubinski pregled područja geotermalne energije tijekom protekle godine, u ovom slučaju 2021. Pri tome je više nego očito kako se cijelo područje geotermalne energije u Europi značajno oporavilo nakon pandemije.

Tako je prodaja geotermalnih dizalica topline (tlo - voda i voda - voda) u nekim europskim zemljama prošle godine dosegnula rekordne razine: u Francuskoj 73%, u Austriji 59%, u Belgiji 35% i u Njemačkoj 10%. Po broju instaliranih takvih dizalica topline u Europi vodeće su Njemačka i Švedska, u kojima je ukupno ugrađeno čak 50% svih takvih uređaja na području Europe i na koje se također odnosi gotovo 50% godišnje prodaje takvih uređaja. 

Istodobno, širom Europe u pogon je pušteno 14 novih toplinarskih sustava koji iskorištavaju geotermalnu energiju: po tri u Francuskoj i Nizozemskoj, a ostali u Njemačkoj, Finskoj, Poljskoj i Švicarskoj. Pri tome valja napomenuti da je u Finskoj pušten u pogon prvi sustav daljinskog hlađenja na geotermalnu energiju!  

Uz sve to, započela su istraživanja mogućnosti primjene visokotemperaturnog geotermalnog potencijala u tvornici papira u Nizozemskoj i radi se o prvom slučaju kada se industriji namjerava koristiti geotermalna energija za pokrivanje potreba za procesnom toplinom. Konačno, širom Europe u 2021. godini u pogon je pušteno šest novih geotermalnih elektrana ukupne električne snage 3,4 GW i očekivane proizvodnje električne energije 19 TW h godišnje, izvijestio je EGEC.

TAGOVI