BiH zabranjuje izvoz peleta?

Autor: B.O. Objavljeno: 31.05.2022. 🕜 09:22 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Hitna reakcija s ciljem stabiliziranja bosanskohercegovačkog tržišta

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, na hitnoj, telefonskoj sjednici, koja je održana početkom ovoga tjedna prihvatila inicijativu za donošenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine do 31. prosinca ove godine. 

U obrazloženju inicijative je navedeno da je pravni temelj za donošenje te odluke sadržan u Zakonu o vanjskotrgovinskoj politici BiH, kojim je propisano da Vijeće ministara BiH može, u skladu s obvezama iz trgovinskih sporazuma, zabraniti izvoz, uvoz ili prijevoz određenih roba kroz tu zemlju ili propisati uvjete prema kojima takve robe mogu biti uvezene, izvezene ili prevezene u tranzitu kako bi se spriječilo ugrožavanje ljudskih života, zdravlja i okoliša. 

K tomu, istaknuto je da je, prateći odnose ponude i potražnje, kao i kretanje cijene ogrjevnog drva i peleta, zaključeno da je u BiH zbog povećane potražnje na svjetskom tržištu došlo do značajnog povećanja izvoza.

 

Zabrinjavajuća razina

Također, situacija na tržištu ogrjevnog drveta i peleta u Bosni i Hercegovini dostigla je zabrinjavajuću razinu i traži hitnu reakciju s ciljem stabiliziranja tamošnjeg tržišta. 

Naime, mnogi bosanskohercegovački proizvođači i prijevoznici izvoze ogrjevno drvo i pelet u kvotama u visini od 90 posto, a pojedina društva čak izvoze 100 posto svoje proizvodnje. Zbog ovakvog postupanja postoji opravdana bojazan da tih proizvoda neće biti u dovoljnoj količini za potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. 

"Stoga je cilj zaštita domaćeg tržišta, potreba stanovništva i osiguravanje dovoljne količine ogrjeva za sezonu koja slijedi", objavljeno je na stranicama Vlade FBiH, koja upućuje tu inicijativu Vijeću ministara BiH da zaduži Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te zemlje da u što kraćem roku, a ne kasnije od 15 dana od usvajanja te inicijative, pripremi i uputi tu odluku Vijeću ministara BiH na razmatranje i odlučivanje. 

Uvjet je da ta odluka neće imati negativne učinke za BiH u smislu naknade štete po već zaključenim/važećim ugovorima za izvoz, odnosno da se napravi tako da se ne odnosi na važeće zaključene ugovore do dana njenog stupanja na snagu.

TAGOVI