Potrebna je nova energija s Baltika

Autor: B.L. Objavljeno: 26.05.2022. 🕜 09:07 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Njemačka se zalaže za dodatnu gradnju vjetroelektrana na Baltičkom moru

Njemačka ministrica vanjskih poslova želi ojačati suradnju među zemljama na Baltičkom moru s ciljem većeg iskorištavanja energije vjetra u pučinskim ('offshore') vjetroelektranama. U skladu s time, Njemačka namjerava više koristiti čelno mjesto u Baltičkom vijeću koje će joj uskoro pripasti. Tako je najavljeno na ministarskom sastanku zemalja Baltilka koji je održan u Kristiansandu u Norveškoj. 

Predsjedavanje Baltičkim vijećem Njemačka će preuzeti od Norveške 1. lipnja ove godine, a mandat traje godinu dana. Pri tome se ujedno radilo o prvom takvom susretu predstavnika zemalja sjevera Europe nakon izlaska Rusije iz Baltičkog vijeća.


Nova energija s mora

"Napuštanje fosilnih goriva stoga nije samo klimatskopolitička nužnost, već i sigurnosnopolitički zadatak," istaknula je tom prigodom njemačka ministrica iz stranke Zelenih. Naime, električnom energijom iz vjetroelektrana u Baltičkom moru značajno će se smanjiti ovisnost o uvozu nafte i plina iz Rusije, pri čemu će se, naravno, dati dodatni doprinost primjeni obnovljivih izvora i time smanjiti globalno zagrijavanje. 

Uostalom, energija iz vjetra i Sunca središnji su stupovi energetske tranzicije u Njemačkoj. Tako su u koalicijskom sporazumu njemačke Savezne vlade povećani ciljevi za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Umjesto ciljane snage pučinskih vjetroelektrana od 20 GW do 2030., odnosno 40 GW do 2040., snaga od 30 GW bi trebala biti ostvarena već 2030., 40 GW do 2035., a 70 GW do 2045. godine. To su iznimno ambiciozni ciljevi, ako se uzme u obzir da je do sada u njemačkim vodama Sjevernog i Baltičkog mora postavljen 1501 vjetroagregat ukupne snage 7,8 GW.


Plin za Njemačku i iz Norveške

Do sada je Norveška bila drugi izvor plina za pokrivanje njemačkih potreba, nakon Rusije, a slično je bilo i s naftom. Naime, 1/3 uvoza plina i 7% uvoza nafte, prema podacima iz ožujka ove godine, za Njemačku je potjecalo iz Norveške. Istodobno, Njemačka je za Norvešku glavno izvozno tržište za plin, a od travnja 2021. godine dvije zemlje povezuje podmorski kabel NordLink kojim se razmjenjuju električna energija iz njemačkih vjetroelektrana i ona iz norveških hidroelektrana, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI