Mogućnosti modernizacije toplinarstva u Zenici

Autor: B.O. Objavljeno: 13.05.2022. 🕜 14:57 Lokacija: Zenica (BiH)

Studija izvodljivosti za zamjenu toplovoda i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je održao radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), javne tvrtke Grijanje iz tog bosanskohercegovačkog grada te konzultantske tvrtke IC-CES iz Austrije. Glavna tema sastanka bila je mogućnost provedbe projekta modernizacije toplinarskog sustava u Zenici. 

S tim ciljem su pokrenute aktivnosti na izradi studije izvodljivosti za zamjenu vrelovoda i toplovoda, podstanica, kao i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora, objavljeno je na stranicama Grada Zenice

Vrijednost projekta izrade studije izvodljivosti je 350 tisuća eura.

 

Stabilna distribucija energije 

"Građanima Zenice je poznato da smo riješili izvor grijanja. Izgrađena je najmodernija Toplana. Nažalost, vrelovod u gradu je iz šezdesetih, sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji stvara ogromne probleme u distribuciji grijanja. Zbog toga je naš naredni projekt usmjeren na zamjenu vrelovoda. Taj projekt planiramo ostvariti u suradnji s našim Javnim poduzećem Grijanje i uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj. Radi se o projektu vrijednosti od približno 10 milijuna eura, a provedba bi, ako se sve aktivnosti završe planiranom dinamikom, trebala početi u svibnju sljedeće godine. Cilj je imati stabilan izvor energije, kao i stabilnu distribuciju energije", rekao je Kasumović. 

Direktor zeničke tvrtke Grijanje Vahdet Drino je kazao kako će rezultati studije izvodljivosti pokazati opravdanost ulaganja EBRD-a. 

"Ako studija potvrdi opravdanost ulaganja, Europska banka za obnovu i razvoj će odobriti kreditna sredstva za provedbu ovog projekta u iznosu od osam milijuna eura, uz bespovratna sredstva od 2,5 milijuna eura, na razdoblje od 15 godina", istaknuo je Drino.

TAGOVI