Zenička toplana u probnom radu

Autor: B.O. Objavljeno: 13.12.2021. 🕜 10:27 Lokacija: Zenica (BiH)

Sigurno, stabilno i ekološki prihvatljivo grijanje, uz istu cijenu narednih sedam godina

U Zenici su nakon pet godina završeni radovi na novoj toplani koja je odnedavno u probnom radu. 

U taj projekt, objavljeno je na stranicama Grada Zenice, uloženo je približno 53 milijuna eura. Partneri u njemu su tvrtke ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica, KPA Unicon i FinnFund iz Finske. 

Kreditna sredstva u iznosu od 41 milijun eura osigurala je Europska banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kredit je osiguran jamstvom skupine ArcelorMittal. Ostalih 12 milijuna eura je osigurano izravnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.

"Kotlovi rade bez većih problema. Međutim, mi želimo dovesti učinkovitost kotlova na maksimalnu razinu", izjavio je Emir Krgo, generalni direktor Toplane Zenica.

 

Proizvodnja električne energije 

U sklopu nove toplane izgrađena su tri kotla od 50 t/h koji će koristiti plinove koji se stvaraju u tehnološkom postupku ArcelorMittala. To su koksni i visokopećni plin. Proizvedena energija će se koristiti za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica, grijanje tog grada i proizvodnju električne energije. 

Grad Zenica je financijska sredstva za ostvarenje projekta osigurao bez kreditnog zaduženja. Zahvaljujući novoj toplani, izgrađenoj uz velika zalaganja gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, građani će imati sigurno, stabilno i ekološki prihvatljivo grijanje. 

Cijena grijanja neće se mijenjati narednih sedam godina.

TAGOVI