Kreće modernizacija toplana i toplovoda Rijeke

Autor: B.O. Objavljeno: 26.04.2022. 🕜 08:55 Lokacija: Rijeka

Povećanje energetske učinkovitosti i prelazak na obnovljive izvore

Početak modernizacije toplana i toplovoda Rijeke očekuje se idući mjesec. Naime, u sklopu europskog projekta 'Obnova toplinarstva grada Rijeke' povećat će se energetska učinkovitost toplinarskog sustava i pouzdanost opskrbe toplinskom energijom u Rijeci kroz ulaganje u modernizaciju toplana i toplovoda, uz postupni prelazak na obnovljive izvore

Projektne aktivnosti uključuju obnovu 7,9 kilometara postojeće toplovodne distribucijske mreže, ugradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda i obnovu sedam postojećih proizvodnih pogona. 

Projekt financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u okviru mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) provodi tvrtka Energo. Vrijednost tog projekta je 112.270.986,39 kuna, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu od 83.893.707,80 kuna, dok prihvatljivi troškovi iznose 106.924.107,46 kuna.

 

Nove tehnologije 

Projektom će se omogućiti 24-satni rad svih toplana u sustavu tijekom cijele godine, a po njegovom završetku 95 posto riječke toplovodne mreže bit će novo ili obnovljeno. Istovremeno će se omogućiti proizvodnja toplinske i električne energije, uz smanjenje emisije CO2 i uklanjanje SO2 iz proizvodnje, sve sukladno direktivi EU-a za energetsku učinkovitost. 

Benefite projekta za građane objasnio je direktor Energa Sanjin Kirigin, rekavši kako se ovim radovima otvara mogućnost da centralno grijanje postane budućnost i izvor energije za jedan grad čime bi Rijeka slijedila trenutna kretanja u Europi i svijetu. 

"Ovaj sustav je otvoren za uvođenje novih tehnologija koje će se u budućnosti pojavljivati, ponajprije sa stajališta proizvodnje toplinske energije. Centralno grijanje u budućnosti će se pretvoriti i u centralno hlađenje, a jedna od najvažnijih stvari je što će sustav postati ekonomski i financijski učinkovitiji, što će u konačnici rezultirati određenim smanjenjem onog djela troška koji je izravno pod upravljanjem Energa, što je vjerujem najvažnija stvar za građane", istaknuo je.

 

Biometan i vodik 

Obnovljeni sustavi bit će spremni za prihvaćanje svih modernih tehnoloških rješenja poput dizalica topline, otpadne topline industrije, biometana, vodika, pirolitičkog plina i Sunčeve energije te će se ostvariti svi preduvjeti za daljnju prijavu na europske fondove koji potiču obnovljive izvore topline i modernizaciju daljinskog grijanja, objavljeno je na stranicama Grada Rijeke

U sklopu projekta obnovit će se 90 posto starih riječkih toplovoda i izgraditi novi spojni. Na istočnom dijelu grada, sustavi toplana Gornja Vežica, Vojak i Donja Vežica spojit će se u jedinstveni sustav Istok. 

Tri sustava toplana na zapadnom dijelu grada, Malonji, Zamet i Krnjevo spojit će se u jedinstveni sustav Zapad, a toplana Srdoči, s obzirom na svoju lokaciju, funkcionirat će samostalno. 

"Obnova sustava toplane podrazumijeva ugradnju kogeneracijskih uređaja za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije, velikih spremnika toplinske energije te ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora", javlja Grad Rijeka.

 

Korekcija cijene 

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je ovo veliki i važan projekt za taj grad koji će, među ostalim, nakon završetka dovesti i do korigiranja cijene toplinske energije za građane te kako su sredstva za projekt realizirana u okviru mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja dobivena u suradnji s partnerima koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka. 

"Ovo je vrlo značajno ulaganje koje još jednom pokazuje kako je Rijeka po mnogo čemu ispred ostalih gradova u Hrvatskoj. Realizacijom ovog projekta idemo u korak s dugoročnim planiranjima na razini Europe, a to je da 50 posto energije bude iz obnovljivih izvora, u ovom slučaju se konkretno radi o visokoučinkovitoj kogeneraciji i plinu kao energentu. Vjerujem kako je ovo veliki projekt i za Rijeku i za Energo od kojeg će najveću korist imati upravo građani Rijeke", istaknuo je. 

Početak radova na projektu planiran je za kraj svibnja, i to ponajprije na lokacijama toplane Zamet i Malonji, u zapadnom dijelu grada,. Radovi na tom projektu trebali bi biti gotovi do kraja 2023. godine.

TAGOVI