HEP Toplinarstvo revitalizira osječki vrelovod

Autor: B.O. Objavljeno: 16.05.2022. 🕜 12:17 Lokacija: Osijek

Stvaranje preduvjeta za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku

Završetkom ogrjevne sezone, HEP Toplinarstvo počinje s radovima na toplinarskom sustavu Osijeka s ciljem povećanja sigurnosti i pouzdanosti isporuke toplinske energije. Među njima se ističe projekt 'Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do Toplane Pogona Osijek', kojim se u ovoj i idućoj godini planira revitalizirati 4,4 kilometara postojeće vrelovodne mreže. 

Riječ je o kapitalnom projektu u energetskom sustavu Osječko-baranjske županije, koji će stvoriti preduvjete za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijuna kuna, od čega 46,01 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 

Realizacija projekta, priopćeno je iz tvrtke H2O Marketing, dovest će do smanjenja gubitaka u distribuciji toplinske energije, a time i do ušteda u proizvodnji toplinske energije u Osijeku te smanjenja emisije ugljikova dioksida.

 

Krajnji kupci 

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane - toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. 

S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u Osijeku te zadovoljenja toplinskih potreba za više od 11.500 krajnjih kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, HEP Toplinarstvo će zamijeniti postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. U 2022. bit će zamijenjeno 3,8 kilometara vrelovodne mreže, a ostatak tijekom 2023. godine, kada projekt i završava. Tako će se povećati sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka. 

Više informacija moguće je naći na internetskim stranicama projekta www.vrelovod-osijek.com.hr.

TAGOVI