EDF više ne želi jeftino prodavati struju suparnicima

Autor: N.D. Objavljeno: 18.05.2022. 🕜 14:39 Lokacija: Pariz (Francuska)

Očekuje se najviši godišnji pad EDF-ove proizvodnje ove godine

Francuska elektriprivreda EDF je u pisanim odgovorima na pitanja dioničara izjavila da je zatražilo od vlasti da povuku ranije odluke koje su prisilile tvrtku na prodaju nuklearne energije po niskim cijenama svojim suparnicima, izvijestio je Reuters 12. svibnja. EDF drži da ima pravo tražiti pravni lijek u vezi s ovim pitanjem. Financijski direktor EDF-a Xavier Girre rekao je da je fokus novog predsjedničkog i zakonodavnog razdoblja do 2027. u Francuskoj bila reforma mehanizma Accès Régulé à l'Electricité Nucléaire Historique (ARENH), prema kojem EDF mora prodati 100 TWh nuklearne energije godišnje domaćim dobavljačima po 42 eura/MWh, koji istječe 2025. i mehanizam financiranja za šest novih reaktora EPR2 koji je predložio predsjednik Emmanuel Macron. 

Pada proizvodnja zelene energije

Nuklearna proizvodnja u Francuskoj pala je za 7,5 TWh na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2022. zbog neviđeno velikog broja zastoja u više od polovice od 56 reaktora, koji su izvan mreže iz različitih razloga. Tri reaktora su potvrđena na koroziju od naprezanja (Civaux 1, Chooz 1 i Penly 1), s još devet jedinica koje pokazuju naznake korozije pod naprezanjem koje čekaju daljnju analizu rezultata laboratorijskih ispitivanja, prema rukovodstvu EDF-a. Cijela nuklearna flota prolazi testove na znakove korozije pod stresom koji su prvi put otkriveni krajem 2021. u Civauxu, a program bi trebao biti dovršen do kraja 2023., rekla je uprava tvrtke u pozivu analitičara u kojem su prezentirani rezultati prvog tromjesečja. 

Procjena francuskog nuklearnog regulatora ASN-a očekuje se do kraja mjeseca nakon daljnje laboratorijske analize, objavio je EDF. Girre je rekao da je prerano kvantificirati utjecaj ovog problema na kapitalne izdatke i dostupnost reaktora, ali se može očekivati ​​visoka razina zahtjeva. S&P Global predviđa prosječnu mjesečnu proizvodnju od oko 28 GW za svibanj i lipanj, s tim da će godišnja proizvodnja trenutno biti malo ispod gornje granice raspona procjene, što implicira pad od preko 45 TWh, što je najveći godišnji pad dosad. 

Produžetak rada

EDF je ranije u svibnju rekao da je pokrenuo drugu fazu svog programa Grand Carenage za 2022.-2028. po procijenjenoj cijeni od 33 milijarde eura, ne uključujući troškove vezane uz rješavanje problema korozije u reaktorima. Očekuje se da će prva faza (2014.-2025.) koštati 55 milijardi eura, a nastoji se produžiti životni vijek svojih reaktora od 900 MWe na više od 40 godina. Druga faza se sada priprema za produljenje životnog vijeka svoje druge generacije jedinica od 1.300 MWe, objavio je Nuclear engineering.

TAGOVI