Novi problemi za francuske nuklearne reaktore

Autor: N.D. Objavljeno: 20.04.2022. 🕜 11:33 Lokacija: Pariz (Francuska)

Francuska proizvodnja iz nuklearki bit će ove godine najniža u tri desetljeća

Francuska elektroprivreda Electricite de France (EDF) otkrila je koroziju na ključnim cjevovodima na četiri nuklearna reaktora tijekom nedavnih provjera, čime je broj zahvaćenih jedinica u floti reaktora povećan na devet. Problemi s korozijom natjerali su francuskog energetskog diva da zaustavi neke od svojih 56 reaktora radi dugotrajnih provjera i popravaka, baš u trenutku kada se Europa suočava s najgorom energetskom krizom u posljednjih pola stoljeća. 

Državno poduzeće ranije je izjavilo da će njegova proizvodnja električne energije iz nuklearnih izvora ove godine pasti na najniži nivo u više od tri desetljeća i da će se sljedeće godine teško oporaviti zbog radova na reaktoru. Znakovi korozije pronađeni su u cjevovodima reaktora Chinon-3, Cattenom-3 i Flamanville-2, tri od šest jedinica koje je EDF odlučio provjeriti u veljači, objavio je EDF u priopćenju objavljenom na svojoj web stranici prošlog tjedna. 

Na postrojenju Golfech-1 tijekom planiranog prekida održavanja također su pronađene indikacije korozije, a bit će provedene dublje provjere, priopćeno je iz EDF-a. Pad nuklearne proizvodnje, u kombinaciji s vladinim mjerama za ograničavanje cijena električne energije kako bi se zaštitili potrošači i tvrtke, uskratit će EDF-u 26,2 milijarde eura zarade ove godine jer elektroprivreda treba otkupiti energiju na veleprodajnom tržištu, procijenila je tvrtka.

TAGOVI