Plenković: Ne možemo kupiti INA-u, kad je MOL ne želi prodati

Autor: N.D. Objavljeno: 20.04.2022. 🕜 15:35 Lokacija: Zagreb

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru o otkupu MOL-ovog udjela u INA-i

Danas je na aktualnom prijepodnevu u Saboru bilo riječi i o kupovini MOL-ovog dioničkog udjela u INA-i, koji je premijer najavio na Badnjak 2016., a do danas se nije dogodio, navodno jer se dvije strane ne mogu naći oko cijene. 

SDP-ov Mišel Jakšić pitao je premijera Andreja Plenkovića o privatizaciji INA-e i prodaji ruskog udjela Fortenove. Plenković je na to kazao da je da je proces privatizacije pokrenuo Ivica Račan. "Nemojte se praviti da niste imali ništa s tim. Mi smo poduzeli sve što je bilo moguće da evaluiramo koliko vrijedi udio Mola u Ini. Ponudili smo cijenu i nismo se našli. MOL to nije prihvatio. Na možete kupiti nešto što vam netko ne želi prodati. Da platimo iznos koji oni traže, a to toliko ne vrijedi, to nećemo raditi", rekao je premijer. Inače, nikada nije rečeno koliko je država nudila za MOL-ov udio, niti koliko je MOL tražio, čime se nastavlja kronično netransparetno postupanje političara oko naftne kompanije. 

Država je zaustavila razgovore o mogućem otkupu MOL-ovog udjela krajem prošle godine te je najavila da će zatražiti reviziju arbitražne odluke švicarskog suda UNICTRAL-a iz 2016., kojom je odbijen hrvatski zahtjev da se zbog koruptivnih radnji ponište izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara i Ugovora o plinskom poslovanju iz 2009.. To je napravljeno jer je u međuvremenu za korupciju Vrhovni sud presudio bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju zatvorske kazne. Odgovor UNICTRAL-a tada je rečeno, očekuje se do kraja ove godine.

TAGOVI