Novi plan za vlasništvo nad ključnom rafinerijom

Autor: B.O. Objavljeno: 18.05.2022. 🕜 08:14 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Rafinerija Schwedt može se, po potrebi, staviti pod državnu kontrolu

Dok Njemačka pokušava pronaći alternative ruskoj nafti, dužnosnik tamošnje vlade je rekao kako uskoro očekuje novi plan za vlasništvo nad ključnom rafinerijom koja prima naftu s istoka. 

Naime, Carsten Schneider, koji je odgovoran za vladinu politiku prema bivšim državama Istočne Njemačke, rekao je kako bi nova dioničarska struktura za rafineriju Schwedt na granici s Poljskom trebala biti objavljena "uskoro". 

Njemačka je smanjila korištenje ruske nafte kao kaznu za invaziju Kremlja na Ukrajinu, čak i dok Europska unija posrće oko uvjeta šireg embarga na cijelom kontinentu, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Prema njemačkom ministru gospodarstva Robertu Habeku, rafinerija u Schwedtu u većinskom je vlasništvu njemačke podružnice ruske državne energetske tvrtke Rosneft, koja nije podržala planove za zamjenu ruske nafte drugim izvorima.

 

Rostock i Gdanjsk 

Druga glavna rafinerija koja prima rusku naftu, u Leuni u njemačkoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt, u vlasništvu je francuske energetske tvrtke Total, koja je najavila da će tamo prestati prerađivati rusku naftu. 

"Osigurat ćemo ovo mjesto i također uspostaviti njegovu konkurentnost", rekao je Schneider o tvornici u Schwedtu. 

Habeck, koji je bio zadužen za napore da se obnovi njemačka opskrba energijom i isključe ruska fosilna goriva, želi opskrbljivati Schwedt sirovom naftom iz drugih izvora preko sjeverne luke Rostock i Gdanjska u Poljskoj. 

Prema novom zakonu, rafinerija bi se mogla staviti pod državnu kontrolu, ako bude potrebno. Uz Rosneft Njemačka, koji drži 54,17 posto dionica, postrojenje je u suvlasništvu njemačkih podružnica britansko-nizozemske energetske kompanije Shell (37,5 posto) i talijanskog energetskog diva, tvrtke Eni (8,33 posto). 

Nejasno je kako bi mogla izgledati nova struktura dioničara.

TAGOVI