Mađarska, Češka, Bugarska i Slovačka ne podržavaju sankcije na rusku naftu

Autor: N.D. Objavljeno: 05.05.2022. 🕜 08:39 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Szijjarto: Mađarska sigurnost opskrbe bila bi potpuno uništena

Bugarska, Češka, Slovačka i Mađarska nisu sklone pristati na zabranu uvoza ruske nafte u roku od šest mjeseci, te derivata do kraja godine, kako priželjkuje Europska komisija u jučer predstavljenom šestom paketu sankcija protiv Rusije. Iako im se nudi hipotetski prijelazni period u kojem se dopušta uvoz ruske nafte do kraja 2023. te zemlje na njega ne pristaju. Bugarska i Češka tražit će također izuzeće, ako će to biti predviđeno. Češka želi odgodu za dvije, možda i tri godine, a Bugarska također, iako tehnički može bez ruske nafte. Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za uvođenje embarga Europske unije na rusku naftu, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Richard Sulik

Slovačka gotovo sav uvoz sirove nafte prima preko naftovoda Družba, baš kao i Mađarska, čiji ministar vanjskih poslova detaljno obrazlaže u čemu je problem za tu zemlju. Mađarska je lani 58% potreba za naftom i derivatima zadovoljila iz Rusije. 

Potpuno uništenje gospodarstva

"Možemo živjeti s tim mjerama, iako bismo mogli raspravljati o njihovoj učinkovitosti, ali sada nije vrijeme za pametne razgovore s obzirom na to da se u našem susjedstvu vodi rat", rekao je Peter Szijjártó. “Istodobno, sankcije bi uključivale i zabranu isporuke sirove nafte iz Rusije u Europu uz prilično kratku obavijest, što bi se u slučaju Mađarske primjenjivalo od kraja sljedeće godine.” Opskrba Mađarske energijom trenutno je sigurna i na stabilnim temeljima, ali bi ovaj paket sankcija to "potpuno uništio", što bi onemogućilo Mađarsku da nabavi potrebnu količinu nafte za održavanje gospodarstva, rekao je ministar. 

"Ovo nije pitanje nedostatka političke volje, nije pitanje namjere, trajanja, već jednostavno fizičke, geografske i infrastrukturne stvarnosti", rekao je Szijjártó. Mađarska iz Rusije može kupovati potrebnu količinu nafte postojećim naftovodima, a čak i s tehnološkog stajališta, u zemlji se može rafinirati samo ruska nafta, naglasio je i dodao da vlada ne može odgovorno glasati za najnoviji paket sankcija u sadašnjem obliku, rekao je Szijjártó. Kako bi Mađarska podržala mjere, isporuke nafte naftovodom morale bi biti izuzete od embarga, dodao je, prenosi Hungary Today. Premijer Orban je rekao da bi zabrana ruske nafte na Mađarsku djelovala kao "atomska bomba na mađarsku ekonomiju" te da toj zemlji treba pet godina da se prilagodi sirovinama drugog podrijetla. 

Danas je njemački ZDF objavio da su dvije zemlje ipak sklone odbaciti svoj veto, što je glasnogovornik mađarske vlade odbacio, rekavši da se stav vlade nije promijenio te da ne podupiru sankcije. Zanimljivo je da je EU uvezla 22 milijarde eura vrijednih ruskih naftnih derivata mjesečno otkad je započela invazija na Ukrajinu, što je dvostruko više nego prosjek 2021. 

TAGOVI