Nafta je poskupila na najavu EU sankcija

Autor: N.D. Objavljeno: 05.05.2022. 🕜 11:43 Lokacija: New York (SAD)

Sve ukazuje da cijene nafte mogu ići samo gore...

Na jučerašnju najavu europskih sankcija na uvoz ruske nafte u roku od šest mjeseci tržišta su, dakako, odreagirala poskupljenjem. Cijena nafte tipa WTI na burzi u New Yorku za isporuke u lipnju porasla je jučer za 5,4 USD na 107,8 USD/bl, dok su fjučersi nafte tipa Brent za isporuku u srpnju porasla za 5,17 USD/bl na 110,14 USD/bl. To su najviše razine cijena u protekla tri tjedna. Vrijedi zabilježiti da su američke regionalne rezerve nafte na rekordno niskim razinama, jer rafinerije pojačano opskrbljuju globalno tržište na kojem nedostaje ruska nafta. 

Rusija je dnevno u Europu lani slala 720.000 bl naftovodom Družba te 1,57 milijuna barela morskim putem iz luka na Crnom moru, Baltiku i Arktiku. Crack spread u pretvaranju nafte u gorivo porastao je ove godine zbog čega naftne kompanije bolje zarađuju, ali se i zalihe smanjuju. Tržište očekuje sastanak OPEC-a u četvrtak, od kojeg se očekuje da prihvati malo povećanje proizvodnje, što znači da će na tržištu nastaviti nedostajati crnog zlata, čije rezerve su bitno manje nego prije, objavio je Bloomberg. 

Reuters piše da će OPEC+ ostati pri povećanju proizvodnje za 432.000 bl dnevno, što je u skladu s prethodno najavljenim planovima oporavka nakon pandemije. Analitičari ističu da članice OPEC-a nametanje sankcija na rusku naftu promatraju kao problem koji je Zapad sam sebi napravio, a ne kao na fundamentalni problem opskrbe na koji bi trebale odgovoriti. 

Samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju trenutno kapaciteta značajno povećati proizvodnju, ali ako to naprave, slijedi razlaz s Rusijom i bit će to kraj savezu OPEC+. Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo danas je rekao da ne postoji prostor da drugi proizvođači nadoknade 7 milijuna barela dnevno ruske nafte. Naftom tipa Brent jučer se trgovalo po 111 USD.

TAGOVI