Cijene nafte prošli tjedan pale za čak 5%

Autor: N.D. Objavljeno: 25.04.2022. 🕜 08:15 Lokacija: Zagreb

Visoka inflacija, usporen gospodarski oporavak i rat u Ukrajini uzimaju danak

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su za skoro 5% prošlog tjedna, a razlog je u strahu od usporavanja gospodarstva i politike povećanja kamatnih stopa koju provodi američki Fed. Barelom se u Londonu trgovalo po 106 USD, a na američkom tržištu koštao je 102 USD. MMF je prošli tjedan snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva s 4,4 na 3,6 posto, zbog rata u Ukrajini i visoke inflacije, a slične korekcije procjene rasta gospodarstva vidljive su u svim zemljama. 

Njemačka smanjuje procjenu rasta s 3,6 na 2,2%, dok analitičari navode i loše projekcije i za Kinu koja nikako da se odrekne politike nulte tolerancije prema koronavirusu koja potpuno zaustavlja gospodarstvo i život u gradovima. Inače, Kina je bila među rijetkim zemljama koja je donedavno imala izrazit gospodarski oporavak od pandemije. 

Američki Fed bori se da suzbije inflaciju koja je u toj zemlji najviša u 40% time da podiže kamatne stope i s tom će politikom nastaviti, a uteg na cijenu nafte je i dolar koji je trenutno najksuplji u protekle dvije godine. Osim toga, najavljeno je da će Europa postupno ići na sankcioniranje uvoza nafte iz Rusije, koju trgovci zaobilaze zbog sankcija. Od početka godine nafta je poskupila više od 35%. 

TAGOVI