Hitno odbacivanje ruskih fosilnih goriva

Autor: B.O. Objavljeno: 25.05.2022. 🕜 08:50 Lokacija: Zagreb

Vrijeme je da se okončaju nezdrave ovisnosti, kaže Ursula von der Leyen

Potrebno je hitno odbaciti ruska fosilna goriva i ubrzati energetsku tranziciju, istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu. 

Ovogodišnjim sastankom dominira ruski rat protiv Ukrajine. Von der Leyen je pojasnila kako rat nije samo pitanje opstanka Ukrajine i europske sigurnosti. Njime se, naime, dovodi u pitanje cijeli međunarodni poredak. 

Ona je opisala kako Europska unija podupire Ukrajinu nametanjem dosad nezabilježenih sankcija Rusiji, predlažući makrofinancijsku pomoć Ukrajini u vrijednosti od 10 milijardi eura, a sada i platformu za obnovu koju će zajednički voditi Europska komisija i Ukrajina. Platforma poziva na doprinose međunarodnih financijskih institucija i zemalja kojima je stalo do budućnosti Ukrajine.

 

Održiviji opskrbni lanci 

K tomu, priopćeno je iz Glavne uprave za komunikacije Predstavništva EK u Hrvatskoj, von der Leyen je navela i posljedice u pogledu opskrbe energijom na Europu, kao i hitnu potrebu za odbacivanjem ruskih fosilnih goriva i ubrzavanjem energetske tranzicije. Europski zeleni plan i REPowerEU načini su za ostvarenje tog cilja. 

Nadalje, suradnjom s partnerima kao što su SAD i Kanada, EU će stvoriti pouzdanije i održivije lance za opskrbu energijom i nabavu sirovina. 

Naposljetku, predsjednica se također osvrnula na prijetnju koju rat predstavlja za sigurnost opskrbe hranom diljem svijeta. Rusija upotrebljava hranu kao oružje, kao što je učinila s energijom, zapljenom ukrajinskih žitarica i blokiranjem ključnih luka. EU radi na tome da se okrene globalnim tržištima, otvarajući putove solidarnosti koji povezuju ukrajinske granice s europskim lukama.

"Vrijeme je da se okončaju nezdrave ovisnosti. Vrijeme je za stvaranje novih veza. Vrijeme je da se stari lanci zamijene novim odnosima. Suradnjom savladajmo golem izazov pred nama. U duhu Davosa", zaključila je.

TAGOVI