EU postigla kompromis oko uvoza ruske nafte

Autor: N.D. Objavljeno: 31.05.2022. 🕜 08:58 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Zemlje na naftovodu Družba imaju čime biti zadovoljne dok cijena nafte vrtoglavo raste

Čelnici Europske unije složili su se oko plana sankcioniranja izvoza više od dvije trećine ruske nafte u zemlje bloka. Zabrana će utjecati samo na naftu koja stiže morem, ali ne i naftu iz cjevovoda, nakon protivljenja Mađarske. Obećanja Poljske i Njemačke da će prestati uvoziti naftu kopnenim putem do kraja ove godine povećat će pokrivenost zabrane na 90% ruskog uvoza nafte u EU do kraja godine. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će opseg zabrane biti širi, jer su Njemačka i Poljska dobrovoljno ukinule svoj uvoz do kraja ove godine. "Ostalo je oko 10-11% koje pokriva naftovod Družba", rekla je Von der Leyen, misleći na ruski naftovod koji opskrbljuje naftu Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. 

Europsko vijeće će ponovno razmotriti ovo izuzeće "što je prije moguće", dodala je. U očekivanju dogovora cijena nafte snažno su porasle zadnjih dana: nafta tipa Brent je trenutno na 124 USD, dok je nafta tipa WTI na 119 USD,, što je porast od 4,6 USD, odnosno 3,92 USD/bl. To su najviše cijene u proteklih 12 tjedana. S ugovorima za isporuke u kolovozu također se trguje po višim cijenama: nafta tipa Brent  košta 119 USD/bl, a WTI 115 USD/bl. 

Šef Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je sporazum prekinuo "veliki izvor financiranja" za ruski ratni stroj. To je dio šestog paketa sankcija odobrenog na summitu u Bruxellesu, oko kojeg se moralo dogovoriti svih 27 država članica te se može reći da je ovo najveći udarac za Rusiju od početka rata. 

Rusija trenutno osigurava 27% uvezene nafte u EU i 40% plina. EU plaća Rusiji oko 400 milijardi eura godišnje zauzvrat, objavio je BBC. Reuters piše da nije jasno kako će zemlje koje naftu dobivaju morskim putem biti kompenzirane za više troškove u odnosu na članice koje rusku naftu dobivaju cjevovodima.

Francuski RFI je objavio da bi se Nizozemska i Danska trebale danas pridružiti Poljskoj, Finskoj i Bugarskoj koje su ostale bez ruskog plina, jer su odbile plaćati u rubljima. 

TAGOVI