Filipović: Hrvatska će biti mađarski partner u opskrbi energentima

Autor: N.D. Objavljeno: 01.06.2022. 🕜 08:15 Lokacija: Zagreb

Preko JANAF-a mogu se opskrbljivati i Mađarska i Slovačka

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da je s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm razgovarao o sigurnosti opskrbe energentima u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu te da kapaciteti Janafa od 11,4 milijuna tona mogu u potpunosti zadovoljiti mađarske potrebe. 

"Imali smo konstruktivni razgovor koji će doprinijeti jačanju pozicije Hrvatske na energetskoj karti. Razgovarali smo o sigurnosti opskrbe energentima. Rekao sam kako postojeći kapaciteti Janafa mogu osigurati energente i Mađarskoj. Tu smo kao dobri susjedi spremni pomoći Mađarskoj što se tiče nafte u sljedećem razdoblju", kazao je. "Hrvatska je spremna biti partner Mađarskoj u opskrbi energentima kao i drugim zemljama EU", dodao je Filipović. Ove je godine prema Mađarskoj otišlo tek nešto više od 500.000 t nafte, piše Večernjak. 

Premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za trideset posto u roku od 20 do 30 dana i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura. Rekao je i da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30% kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati. Za te preinake trebalo bi barem šest mjeseci.

Čeka se, čeka

Upitan hoće li Hrvatska iskoristiti situaciju mađarske ovisnosti o Janafu oko pregovora o otkupu dionica Ine od Mola, Filipović je podsjetio da je pokrenut arbitražni postupak pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom te da hrvatska strana čeka pravorijek toga postupka kako bi odlučila što napraviti. Kajem 2021., naime, Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom, a protiv arbitražnog pravorijeka koji je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL)

Takva odluka donesena je nastavno na presudu Vrhovnog suda RH bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i aktualnom predsjedniku te izvršnom direktoru mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju. S obzirom na te pravne okolnosti, Vlada je tada odlučila zastati s otkupom dionica Ine, a vrijedi naglasiti i da je MOL odbio financijsku ponudu hrvatske strane, tako da se "nije ni moglo kupiti nešto što se ne prodaje". To je u travnju na aktualnom prijepodnevu izjavio premijer.

Vezano uz današnji istek vladine odluke o trošarinama na cijene goriva, odnosno upitan hoće li Vlada produžiti njezinu primjenu, Filipović je istaknuo da će Vlada i dalje voditi brigu o građanima Hrvatske te da kontinuirano prati situaciju. "Ako procijenimo da za tim ima potrebe, bit ćemo uz naše sugrađane kao što smo to bili i do sada", rekao je Filipović, dodavši da će javnost o svemu biti pravovremeno obaviještena.

TAGOVI