Robotski pas čuva elektranu

Autor: B.O. Objavljeno: 26.05.2022. 🕜 08:05 Lokacija: Beč (Austrija)

Nove tehnologije neće zamijeniti ljude, već im pomažu u poslu

Najveća elektrana u Austriji, ona u bečkom gradskom okrugu Simmering, dobiva četveronožno pojačanje. Naime, bečko gradsko energetsko poduzeće Wien Energie ondje je angažiralo robotskog psa koji će više puta dnevno obilaziti postrojenje i locirati te prijavljivati kvarove, a pridonijet će sigurnoj opskrbi električnom energijom za više od 800.000 kućanstava u Beču

Energy Dog, kako ga od milja nazivaju zaposlenici elektrane, prvi je robot-pas te vrste u Europi koji će se koristiti u te svrhe. 

"Energy Dog uči od ljudi, pruža vrijedne spoznaje, a našim zaposlenicima olakšava svakodnevan rad i čini ga sigurnijim. Tako će sve svoje znanje mogu usmjeriti na složene aktivnosti", objašnjava direktor poduzeća Karl Gruber.

 

Umjetna inteligencija 

Robot težak približno 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, među kojima su, primjerice, termografska kamera, akustični senzor i onaj za miris. Može obići i provjeriti postrojenje za oko 90 minuta, prepoznati izvore opasnosti poput curenja plina u ranoj fazi i tako značajno povećati sigurnost zaposlenika. 

U rizičnim situacijama zaposlenici više ne moraju sami ulaziti u opasno područje, već mogu koristiti robota za sigurno i precizno utvrđivanje kvarova te njihovo rješavanje, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Robotski pas trenutačno prolazi kroz obuku, a znanjem ga hrane stručnjaci iz operativnih pogona postrojenja bečkog poduzeća. Na temelju podataka koje prikupi robot razvijaju se matematički modeli, a umjetna inteligencija uči kako sustavi funkcioniraju u normalnom načinu rada. 

Pametni robot-pas ne laje bez razloga. On već u ranoj fazi prepoznaje odstupanja od normalnog funkcioniranja i po potrebi ih prijavljuje glavnoj kontrolnoj sobi. 

Od proljeća 2023. robot bi trebao raditi 24 sata dnevno i provoditi potrebne kontrolne obilaske postrojenja.

 

Proširena stvarnost 

Pametni robot-pas istraživački je projekt koji se financira iz sredstava Inovacijskog fonda bečkog gradskog koncerna Wiener Stadtwerke, a u njegovoj provedbi sudjeluju tvrtka Smart Inspection i američka tehnološka tvrtka Boston Dynamics koja je razvila robotskog psa. 

Energy Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Ondje se, naime, već koristi tehnologija proširene stvarnosti. Pametne AR naočale pomažu tehničarima u radu pružajući im relevantne podatke u stvarnom vremenu kako bi mogli procijeniti situaciju. 

Digitalizacija i mjere za postizanje ciljeva energetske tranzicije uvelike mijenjaju zanimanja u energetici, a nove tehnologije neće zamijeniti ljude, već će im pomoći u obavljanju posla.

TAGOVI