Podvodnim robotom do podataka o morskom okolišu

Autor: B.O. Objavljeno: 17.11.2021. 🕜 12:58 Lokacija: Lastovo

Lastovski osnovnoškolci istražuju morsko obalno okruženje i bilježe promjene

Lastovska osnovna škola bogatija je za podvodnog robota kojim će djeca prikupljati vrijedne podatke o morskom okolišu i tako postati mali znanstvenici. Od ovoga tjedna mali stanovnici ovog zaštićenog područja imaju priliku istražiti svoje morsko obalno okruženje te bilježiti promjene koje vide s vremenom, zahvaljujući projektu Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora, priopćeno je iz WWF Adrije

"Senegalski znanstvenik Baba Dium jednom prilikom je rekao da ćemo na kraju sačuvati samo ono što volimo, voljeti samo ono što razumijemo, a razumjet ćemo samo ono što smo naučeni. WWF je osjetio kako je projekt u srži te misli pa smo odlučili partnerski sudjelovati u njemu. Djeca uče puno brže nego odrasli, a ona će i naslijediti ovo more u kojem su usidrene naša tradicija i baština", naglasio je Mosor Prvan, voditelj morskog programa u WWF Adriji. 

Ovim projektom izgrađuje se i tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji. 


STEM tehnologije 

"Ovaj podvodni robot ima mogućnost zarona do 100 metara dubine i rada do gotovo dva sata. Robotom se upravlja uz pomoć mobitela, može snimati video zapise i fotografije, a uz njega dolazi i robotska ruka kojom se mogu uzimati uzorci u svrhe istraživanja. Uz podvodnog robota školi smo donirali i 3D printer kako bismo ih dodatno zainteresirali za STEM tehnologije te potaknuli djecu da s ovom suvremenom tehnologijom kreativno i samostalno izrađuju razne modele i oblike", naglašava Paolo Zenzerović, voditelj projekata pri Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). 

Osim što prikupljaju vrijedne podatke, kod djece se kroz ovakvo iskustvo gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te stvara generacija budućih građana svjesnih važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem.


 

Održivo gospodarenje morem 

"Iako ga svi deklarativno volimo, gledajući negativne promjene koje se događaju pitanje je koliko razumijemo more. Djeca će kroz ovaj projekt imati priliku vidjeti i razumjeti posljedice naših aktivnosti po Jadran. Time će moći da kroz razumijevanje promjena koje se događaju postanu i nositelji slagalice održivog gospodarenja morem, zavoljeti ga još više i čuvati ga bolje nego smo mi to bili u stanju", zaključio je Prvan. 

Projekt Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora provode IRIM – Croatian Makers, Europski centar Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

TAGOVI