Robotom protiv morskog otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 27.01.2020. 🕜 10:29 Lokacija: Delft (Nizozemska)

Dubrovačko-neretvanskoj županiji za projekt SeaClear osigurano više od šest milijuna kuna

'Kick off’ sastanak koji je označio početak provedbe projekta SeaClear (Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot) kojem je cilj razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna održan je prošli tjedan u gradu Delft u Nizozemskoj. 

SeaClear je prijavljen u suradnji s osam partnera, od kojih su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini hrvatski partneri. Projekt u potpunosti financira Europska unija iz programa HORIZON 2020 kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. 


Bez ljudske intervencije

Podsjećamo, ne postoji rješenje koje koristi autonomne robote za prikupljanje podvodnog otpada. Kroz SeaClear će se razviti prvi takav sustav bespilotnih podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. 

Cilj je upravljati robotima autonomno, bez daljinske ljudske intervencije, a u svrhu toga provesti će se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima, javlja Dubrovačko-neretvanska županija.  

Vrijednost projekta koji će se provoditi 48 mjeseci je nešto više od 4,9 milijuna eura.

TAGOVI